mellbimbó
Egészségmagazin.com   |   2016.02.09.

A mellbimbó sötét oldala

Miért sötétebb a mellbimbó? Sőt miért sötétebb a pénisz bőre vagy úgy általában az intim tájék? Benned is felmerült már korábban ez a kérdés? Te sem merted beírni a Google-be, hogy választ találj rá? Semmi baj, most már nem is kell, hiszen két bőrgyógyász, Dr. Cameron Rokhsar és Dr. Lindsey Bordone megválaszolták a Daily Mail Online-nak ezt az 5.000 forintos kérdést.

reklám vége

Nemcsak a pénisznek, de minden hím és női nemi szervnek, valamit a mellbimbóknak is eltér a színe a bőr többi területétől. Ez általában sötétebb árnyalatokat jelent, mint a bőrfelület más részein. Ezzel nem mondtunk újat, hiszen valószínűleg te is észrevetted már. De mégis miért van ez így? Miért sötétebb a mellbimbó és a nemi szervek, mint a többi testrész?

A hormonok a felelősek a sötétebb mellbimbóért

A jelenségért az úgynevezett nemi hormonokat okolhatjuk, mint amilyen a tesztoszteron (férfiakban), illetve az ösztrogén (nőkben). Ezek a nemi hormonok felelősek a szervezetünkben a melanocita sejtek aktivitásáért, vagyis a melanintermelő sejtek működéért. A melaninól már biztos hallottál: ez az a pigment fehérje, ami többek között a bőrszínért is felelős.

A kisgyerekek bőre még sokkal egységesebb színezetű, a melanocita sejtek a serdülőkorban kapcsolnak rá igazán, a pubertásban jelennek meg ezek a markáns elszíneződések az elsődleges és másodlagos nemi szervek környékén. A dolog nagyon egyszerű: ahol a hormonok több melanóma termelésre serkentik a sejteket, ott sötétebb lesz a bőr. A fiatal fiúknak és lányoknak például világosabb színű a mellbimbójuk, majd a felnőtté válás során ezek a testrészek fokozatosan sötétednek be.

Ez a jelenség bőrszíntől független, egyformán jelentkezik minden emberen. Szexuális izgalom hatására pedig még nagyobb lehet az eltérés: egyrészt fokozódik a nemi hormonok termelődése, másrészt pedig ilyenkor kitágulnak a vérerecskék, ami tovább színesíti a bőrt.

A pubertás után a nőknél később is előfordulhat további sötétedés, amikor nagyobb „hormonbomba" robban a szervezetükben: a fogamzásgátló tabletták, vagy épp ellenkezőleg, maga a terhesség is megnöveli az ösztrogén szintjét, így a mellbimbó és az intim területek tovább sötétedhetnek.

Külső behatások is sötétebbé tehetnek

Nem csak a hormonok lehetnek felelősek a test egyes területeinek sötétebb színéért, hanem a külső behatások is közrejátszhatnak - nyilatkozták az orvosok. A rendszeres súrlódás hatására például a bőr megvastagodhat, hogy jobban megvédhesse a szervezetet a külső behatásoktól. Így fordulhat elő, hogy azok, akik aktívan sportolnak, főleg, ha futnak, vagy ugrálnak, még sötétebb intim területekkel rendelkeznek. Férfiaknál különösen gyakori, hogy nem csak maga a pénisz, de a comb belső oldala is pigmentáltabb az átlagosnál.

Besötétedő haj

Nálatok is előfordult a családban, hogy egy kisgyereknek világos haja volt, aztán fokozatosan besötétült, ahogyan felnőtt? A te nagyszüleid is őrizgetik otthon a gyerekkori szőke tincseidet, miközben mára már sötétbarna a hajad? A jelenség hátterében ugyanez a folyamat áll, hiszen a melanocita sejtek nem csak a mellbimbó, de a haj színéért is felelősek.

A sötétebb szín betegséget is jelenthet!

Teljesen természetes tehát, hogy intim testrészeink sötétebbek legyenek, mint a többi. Dr. Bordone elmondása szerint azonban a színükben való hirtelen változás akár különféle betegségek, így például cukorbetegség kialakulását is jelezheti a szervezetünkben. Természetesen önmagában egy sötétebb színű pénisz vagy mellbimbó nem jelent rögtön diabéteszt, de ha a hónaljad és a nyakad kezd sötétebb színt ölteni, mindenféleképpen érdemes elmenned egy kivizsgálásra!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön