szervdonor
Egészségmagazin.com   |   2015.12.30.

74 perces baba a legfiatalabb brit szervdonor

A szerv-donorság mindig kényes téma, de ha egy csecsemőről van szó, aki alig egy órát élt, még nehezebb meghozni ezt a döntést. Ugyanakkor a szervadományozás egy nemes gesztus is, ami életeket menthet.

reklám vége

Nem régen azzal került be a hírekbe Wales, hogy ők lettek az Egyesült Királyság első tagja, akik bevezették az úgynevezett opt-out szervadományozási rendszert. Ez azt jelenti, hogy egy ember halálával azonnal feltételezik hozzájárulását szerveinek felhasználásához, kivéve, ha másképp nyilatkozott korábban. Tehát: nem arról kell nyilatkozni, hogy felajánljuk szerveinket, hanem arról, hogy nem.

Nem sokkal távolabb, az angliai Cambridge pedig azzal a szomorú hírrel került a címlapokra, hogy innen származik a valaha élt legfiatalabb brit szervdonor, egy kisbaba, aki mindössze 74 percet élt.

Alig egy órás szervdonor

Az angol kismama, Emma Lee terhességének 13. hetében tudta meg, hogy születendő gyermeke anenkefáliában, egy ritka betegségben szenved, mely megakadályozza, hogy a kisbaba koponyája megfelelően fejlődjön és formálódjon. Nagyon kevés kivételtől eltekintve az ilyen betegségben szenvedő babák még születésük előtt meghalnak, vagy legfeljebb néhány órát élnek. Emma és férje érthető módon teljesen letört a szörnyű hír hallatán, de nem sokkal később a baba megtartása mellett döntöttek.

A döntésükben egy cardiffi fiú, Teddy Houlston története erősítette meg őket, aki idén áprilisban született, és akit szintén anenkefáliával diagnosztizáltak az orvosok. A kisfiú mindössze 100 percet élt, de szervdonorként szívbillentyűit és a két veséjét adta más gyermekeknek. A pár tehát úgy döntött, hogy követik a korábbi példát, és ha saját kisbabájukat nem is élhet sokáig, de az a rövid idő, és a lehetőség, hogy megmenthetik más emberek életét, megéri nekik a fájdalmat, ami utána következik.

A kislány maga volt a remény

Emma és férje Drew Hope-nak (azaz reménynek) nevezték el kislányukat, aki nem sokkal születését elhunyt. Halála után Hope-ot azonnal a műtőbe vitték, ahol eltávolították a veséit. A kislány szerveit egy felnőtt vesebeteg kapta meg, a babától vett májsejteket lefagyasztották az orvosok, melyeket a remények szerint a későbbiekben májtranszplantáltak gyógyításakor használhatnak majd fel.

Az eset egy igen fontos témára, a szervdonorságra hívja fel a figyelmet, szokatlanul szomorú módon. A kislány esete kapcsán érdekes és komoly viták alapjául szolgáló kérdések vetődhetnek fel, mint például, hogy ki hogyan döntene hasonló esetben? Végzetes kimenetelű rendellenességgel születendő magzatát inkább elvetetné az ember, vagy pedig a párhoz hasonló módon kihordaná, hogy életet adjon más embereknek?

Szomorú, de követendő példa?

Az édesanya így nyilatkozott a megrendítő eseményről: „A mai napig tovább él valakiben, és ez a tény sokat segít a gyászban, segít enyhíteni a fájdalmat. Azt hiszem senki sem szólalt meg abban a 74 percben, amíg élt, mindannyian csak ölelgettük" - mondta el Emma a The Guardiennek. Hope császármetszéssel született a Cambridge-i Addenbrooke's Kórházban, mindössze 1250 grammos születési súllyal. Bő egy órával születését követően meghalt, de jó eséllyel legalább egy ember életét megmentette. Drew, az édesapa hozzátette: „Hope csak 74 percet élt, de többet ért el, mint más emberek egy egész élet során. Úgy érezzük, hogy a kislányunk egy hős."

Megérintett a cikk? Úgy érzed a szervdonorság fontos téma? Oszd meg a cikket ismerőseiddel!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön