máj, májsejt
Egészségmagazin.com   |   2015.12.14.

A kutatások Szent Grálja: a májsejt, ami regenerálja magát!

Megérkezett az emberi májsejt, ami képes a regenerálódásra! A jeruzsálemi Héber Egyetem tudósai egy laboratóriumában állították elő az említett csodát, ami forradalmi áttörést jelenthet a májkutatásokban és a máj betegségeinek kezelésében.

reklám vége

Az emberi máj egy lenyűgöző szerv: egyike azoknak, amelyek képesek regenerálódni, még akkor is, ha már a 75%-a roncsolódott, vagy elveszett. Egy ilyen bámulatos tulajdonság hallatán azt hihetnéd, hogy akkor biztos nagyon könnyű egy laboratóriumban is ugyanezt előidézni, és májsejteket gyártani, ám ez nem így van. A legtöbb eddigi kísérlet végén, amikor megpróbálták bővíteni a májat, vagy igyekeztek májsejteket (avagy hepatocytákat) generálni, az lett az eredmény, hogy halhatatlan ráksejtek keletkeztek, amelyekben ráadásul nem is folyt sok anyagcsere. Ez nem a legjobb termés, ugye?

Áttörés a máj-növesztésben

Most viszont úgy tűnik, hogy a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói megoldották a problémát. A csoport egy olyan új technikát talált, amivel képesek gyors ütemben, teljesen működőképes hepatocytákat gyártani, amelyek még az anyagcsere funkciójukat sem veszítik el.

"Ez a májkutatás Szent Grálja", mondta Yaakov Nahmias professzor, a kutatás vezetője. A tudós elmondta, hogy az új technológia laboratóriumok ezreit fogja képessé tenni arra, hogy különböző májbetegségeket, például hepatitist, azaz vírusos májgyulladást, rákot, vagy a gyógyszerektől, drogoktól való mérgezést vizsgálja a mostani kutatási költségek töredékéért.

Mivel a máj az egyik legnagyobb belső szerv, és a legfőbb helye az anyagcserének, méregtelenítésnek a szervezetben, a gyógyszergyártó cégek gyakran használnak májsejteket olyan kísérletekhez, amelyek során azt vizsgálják, hogyan dolgoz fel a szervezet egy adott gyógyszert, vagy azt, hogy két különböző gyógyszer hogyan reagál egymásra.

Ezen kívül az emberi májsejtek természetesen még akkor is jól jöhetnek, amikor valaki például éppen májátültetésre vár, de a donor még nincs meg. Ekkor a mesterségesen „termesztett" máj sejtekkel segíthetik a várakozás megkönnyítését.

A jeruzsálemi csoda receptje

A Héber Egyetem kutatói fogták a humán papillómavírust, és kivontak belőle két gént, az E6-ot és az E7-et. Ezt a két gént adták hozzá a mesterségesen készített májsejtekhez, így szabaddá tették a sejtosztódást, a sejtciklus nem áll meg az úgynevezett Oncostatin M, avagy OSM (fehérje, ami a máj regenerálódásában vesz részt) jelenlétében.

Ahogy már korábban említettük, ezelőtt valahányszor ilyesmivel kísérleteztek, akaratlanul is mindig megfékezhetetlenül osztódó ráksejteket kreáltak. Ám az új technikával, amely során csak azokat a sejteket választják ki, amelyeket az OSM szigorúan kontrollál, a tudósok meg tudnak állni azon a szinten, ahol a májsejtek megfelelő módon osztódnak.

A kutatók azt remélik, hogy ennek a fejleménynek a hatására egy új horizont nyílik, és képesek lesznek részletesebben és eredményesebben tanulmányozni többek között a különböző gyógyszerek hatását a szervezetre. Egyelőre az eredmények még arra nem használhatóak, hogy májtranszplantációt végezzenek a mesterségesen növesztett májjal, ehhez több genetikai mutációt is kell még készíteniük.

Ennek ellenére hatalmas az áttörés, hiszen a kutatás termése potenciálisan a tökéletes forrása lehet a sejteknek, amiket majd arra fognak használni, hogy mesterséges májat állítsanak elő.

Ismét csak annyit tudunk mondani, hogy meghajolunk a tudomány nagysága és az elkötelezett tudósok előtt!

Oszd meg ezt a fantasztikus hírt másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön