olívaolaj
Egészségmagazin.com   |   2015.09.24.

Az olívaolaj 11 egészséges felhasználása – a főzésen kívül!

Nálad is megbújik a szekrényben egy üveg olívaolaj? Használhatod főzés során, de ha elolvastad cikkünket ennél jóval többre fogod tartani! Hinnéd, hogy a konyhán kívül is hasznodra lehet?

reklám vége

Élettani hatásai miatt már a régi időkben is nagy becsben tartották az olívaolajat. Az extra szűz olívaolaj változata (amit hidegen, frissen préselnek) nagyon fontos, az emésztésünket segítő ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Ugyan a magyar gasztronómiában egyelőre nincsen nagy hagyománya, de cikkünk olvastán lehet, hogy a fürdőszobában többet használod majd!

11 egészségtipp olívaolajjal

1. Smink eltávolítása

Az olívaolaj tökéletesen és kíméletesen távolítja el a sminket akár a szemedről is.

Ha gyakran tapasztalod, hogy a napi sminklemosás következtében a bőröd száraz és irritált, feltétlenül ki kell próbálnod! Olajos anyaga lévén fellazítja a legtartósabb festéket is, miközben ápolja és hidratálja bőröd. Egész egyszerűen cseppents egy keveset egy vattakorongra, majd finoman tisztítsd meg vele a bőröd.

2. Az olívaolaj jobb, mint egy testápoló

Mielőtt azt hinnéd, csak akkor érdemes használnod, ha extra száraz a bőröd, akkor tévedsz. Kis mennyiségben kellemesen puhává teszi bőröd, anélkül, hogy az zsírossá válna. Képes a ráncok csökkentésére is, hiszen fokozza a bőr nedvesség tartalmát, ugyanakkor nem tömíti el a pórusokat. Melyik testápoló tudja ugyanezt?

3. Fürdőolaj

Ha közvetlenül a bőrünkre is alkalmazható, akkor kár lenne a fürdővízből kihagyni. Egy kevés illóolajjal összekeverve egy nyugtató, hidratáló fürdőben lehet részed, ami garantáltan kikapcsol egy hosszú nap után.

4. Borotvagél helyett

Ha rendszeresen megvágod magad borotválkozás közben, kend be vele azt a felületet, amit szőrteleníteni szeretnél. Tökéletesen síkosít, és utána is szép fényessé, simává varázsolja bőröd!

olívaolaj a borotválkozáshoz

5. Síkosító gél

És ha már a sikamlósságnál tartunk: kevesen tudják, hogy akár intim síkosítónak is tökéletes az olívaolaj. Semmilyen káros szintetikus anyagot nem tartalmaz, így ha érzékeny vagy a rejtett területeken, ez jó választás lehet számodra. Egy dologra azonban figyelned kell, hogy latex óvszerrel ne használd!

6. Az olívaolaj tökéletes hajápoló

Rengeteg hajápoló szer közül választhatsz, de minek adnál ki pénzt azért, ami nem biztos, hogy használ? A megoldás már a spájzban van!

Csupán annyi a dolgod, hogy pár evőkanál olívaolajat felmelegítesz, és bedörzsölöd a hajtincseidbe, valamint bemasszírozod a fejbőrödbe. Hagyd hatni úgy 45 percig, hogy az olaj hidratálhasson, majd öblítsd le.

A durva, száraz tapintású haj lágyabb, a fejbőr pedig tisztább és puhább lesz általa. Fontos, hogy ne ess túlzásba! Ha minden hajmosásnál használod, hamar ellenkező hatást válthatsz ki, és zsírossá teheted a fejbőröd. Elég, ha havonta egyszer megismételed, vagy amikor száraznak érzed a hajad.

7. Az olívaolaj a fejtetvek réme

Reméljük, soha nem kell ezzel a problémával szembesülnöd, de jó, ha tudod; az olívaolaj tökéletesen eltünteti a fejtetveket is. Az anyukák többsége életében egyszer biztosan találkozik ezekkel az élősködőkkel, de nem kell drága samponokra költeni.

Itasd át olívaolajjal a száraz hajat, majd húzz rá egy zuhanysapkát 8 órára. Ha letelt az idő, önts még rá almaecetet, majd hagyd hatni egész este. Végül reggel egy hajmosással leszámolhatsz az összes tetűvel - beleértve a kifejletlen példányokat is!

8. Hajba ragadt rágógumi ellenszere

Nyugodtan tedd el a szekrény mélyére a hajvágót vagy az ollót. Csak egy kevés olívaolaj kell a rágógumira és a környező területre, majd várj 10 percet. Az olaj csúszóssá teszi a tincseket, így a rágót könnyedén kihúzhatod.

9. Kiütés és bőrirritáció kezelő

Csecsemőknél a pelenka környékén, vagy felnőtteknél bárhol lehet kiütés; de az olívaolaj ennek leküzdésében is segít! Egy vattakoronggal vigyél fel egy kevés olívaolajat az irritált területre, ez segít megnyugtatni a bőrt, és enyhíti annak szárazságát.

10. Fülfájás elleni gyógymód

A fülfájást nehéz elviselni, főleg, ha éjszaka nem hagy aludni. A tünetek enyhítésére tegyél egy üveg olívaolajat meleg vízbe, majd ha már kellemesen meleg, pár cseppet csöppents a füledbe.

fülfájásra is jó az olívaolaj

11. Torokgyógyító

Egy evőkanál olívaolaj lenyelése segíthet megelőzni a torokszárazságot, amikor hosszan kell beszélned például egy előadás során. Ha pedig már megtörtént a baj, és fáj a torkod, akkor is érdemes ugyanezt megtenned, hogy enyhíts a panaszaidon. Sőt, akár a horkolást is képes megszüntetni, mivel bevonja, csúszóssá teszi a torkot és a garatot.

És még sok minden másra is jó az olívaolaj!

Az olívaolaj egyértelműen nagyszerű gyógyító az élet minden területén, sőt, akár még házi kedvenced életét is megkönnyíthetjük vele. A cicák ételéhez keverve ¼ olívaolajat, segíthetsz a szőrcsomók felköhögésében, így megelőzheted vele a fulladást. Emellett használhatod még bútorápolónak, cipőkrémnek, vagy akár kenőanyagnak is. És mindez csupán a töredéke annak, hogy mi mindenre jó az olívaolaj!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön