egészség, online egészségőr
Egészségmagazin.com   |   2015.09.20.

Online egészségőr, hogy egészségesebben élhess

Te is próbálsz egészségesebben élni, de úgy érzed, hogy a rohanó mindennapokban elvesznek a dolgok? Előfordult már, hogy kimaradt egy edzés, vagy megfeledkeztél egy szűrővizsgálatról? Segíthet a helyzeten az új ingyenes, online program, ami odafigyel helyetted az egészségedre.

reklám vége

Mindenki tudja, hogy a hosszú élet egyik titka az egészséges életmód. Figyelj oda az étrendedre, mozogj rendszeresen, járj szűrővizsgálatokra, szedj vitaminokat és táplálékkiegészítőket, hogy szervezeted mindent megkapjon - többek között ezért is jött létre ez a portál, az egészségmagazin.com, hogy ebben segítsen.

Egészségvédő tanácsokat elvileg a háziorvostól is kérhetsz, de a szűkös rendelési időbe ritkán fér bele az átfogó felmérés, és a részletes tanácsadás. És ha az orvosod lelkiismeretes, akkor biztos, hogy különböző szakrendelésekre is elküld - ahova sokszor heteket kell várni, és természetesen csak munkaidőben kapsz időpontot.

Többek között ez is okozhatja azt, hogy sokan nem vállalják ezt a "tortúrát" és inkább nem is törődnek egészségügyi állapotukkal és a szóba jöhető kockázatokkal. És talán ez az oka annak, hogy az EU országai közül Magyarországon a legalacsonyabb a születéskor várható élettartam... Pedig nagyobb odafigyeléssel felzárkózhatnánk a többi országhoz!

Ennek megváltoztatását tűzte ki célul az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, amikor megalkotta az online Egészség tervezőt, egy internetes felületet, ami segít egészséged megőrzésében!

Mi az az online Egészség tervező?

Egy adatbázis, egy kisokos, egy használati utasítás az egészségesebb élethez; adataid megadása után felméri családi hátteredben és az életviteledben rejlő kockázati tényezőket, és segít abban, hogyan kerülheted el a rád leselkedő betegségeket.

Megtudhatod, hogy megfelelő-e étrended, szükséges-e változtatnod az életmódodon, mennyire vagy hajlamos testi, lelki betegségekre. De a program itt még nem ér véget: a teljes körű diagnosztikán túl útmutatást is ad, hogy a kialakult állapoton változtathass.

Iránytű az egészséghez

A program tehát úgy működik, mint egy iránytű: célokat tűzhetsz ki, és segít ezek elérésében.
Rendszerbe szedi a teendőket, valamint felállít egy rangsort is köztük, amik közül kiválaszthatod a számodra három legfontosabbat, amikért most tenni szeretnél. Egyszerű, a mindennapokban is könnyen teljesíthető feladatok közül válogathatsz (Pl.: ma nem használom a liftet, biciklivel megyek dolgozni stb.), ráadásul a számos hiteles, szakmailag elismert írást is ajánl a portál, ha jobban el szeretnél merülni a témában.

Egészség bárhol, bármikor

Az internet egyik nagy előnye, hogy bárhol, bármikor hozzájuthatsz azokhoz az információkhoz, amikre szükséged van. Így van ez az Egészségesebb Egészségügyért projekt Egészségterv programja esetében is; mivel bárhonnan hozzáférhetsz, ezért akár a munkahelyedről hazafelé, a buszon ülve is regisztrálhatsz az online egészségterezőbe. A kérdőív teljes kitöltése körülbelül fél órát vesz igénybe, de ha kevés időd van, vagy ha csak egy bizonyos téma érdekel (pl. táplálkozási tanácsadás), akkor elég a releváns blokkot kitöltened.

A felvitt információk természetesen tárolódnak, és később és előhívhatóak lesznek.

Ha egyszer rászánod magad, hogy végigviszed a programot, egy órán belül kapsz egy kockázatbecslést.

 

Mozdulj!

A legújabb kutatások szerint „az ülés az új dohányzás", vagyis a mozgáshiány van ugyanolyan kártékony, mint a dohányzás. Ezért minden nap kell egy kis mozgás, akkor is, ha nincs rá különösebben időd. Az Egészségterv program ezekre a kisebb, nem sporttevékenységnek mondható mozgásokra is ad tippet, amivel kicsit kompenzálhatod az ülőmunka hátrányait.

Jelenleg a programot használók többsége nő. Ez azért is jó hír, mert a nők, édesanyák könnyen behozzák a változást a családba. Egészségesebb ételekkel és rendszeres testmozgással könnyen képesek javítani szeretteik egészségi állapotán is.

A stressz és az álmatlanság vezetik a toplistát

Fontos azonban, hogy az életmódváltást nem szabad csak egy területen véghezvinni. Nem elég csak az étrendedre, vagy csak az edzésre koncentrálnod, törődj a lelkeddel is, hogy minden kockázati tényezőt tartósan minimalizálhass.

Magyarországon például az egyik legkomolyabb egészségügyi probléma a stressz; a megkérdezettek 88-89%-a rendszeresen tapasztal komoly stresszt. A program segítségével elsajátíthatod azokat a képességeket, amivel megvédheted szervezeted, továbbá bíztat az autogén tréningre és a meditációra.

A magyarországi felmérés alapján a második leggyakoribb probléma az álmatlanság, és az az alvászavar. Sok embernek egészen egyszerűen nincs ideje annyit pihenni, amennyire a szervezetének szüksége van, ráadásul a túlfeszített életvitel hatására sokan nem képesek a pihentető alvásra.

A harmadik és negyedik leggyakoribb probléma a sport hiánya, valamint a testsúllyal kapcsolatos problémák.

A program jelenleg még tesztelés alatt áll, de a közeljövőben várható még fejlesztés, így később képes lesz jelezni, ha például szűrővizsgálatra kell menni. Addig is próbáld ki te is a https://egterv.aeek.hu oldalon, és győződj meg róla, hogy jó úton haladsz-e!

Kipróbálod? Oszd meg a cikket másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön