mérgező béka
Egészségmagazin.com   |   2015.06.17.

A veszélyes természet – mérgező békák

A minket körülölelő természet rengeteg csodát rejt, azonban akadnak megbújó veszélyek is. A békák bár többnyire ártalmatlanok, egyes fajok igen mérgezőek, nemrég pedig egy újabb ártalmas békafajra akadt egy kutatócsoport.

reklám vége

Egy kis fajmeghatározás

A békák (vagy más néven farkatlan kétéltűek) ötezernél is több faja a kétéltűek osztályának egyik rendszertani rendjét alkotja. Közös jellemzőjük kifejlett állapotban a farok hiánya, a lapított test, a viszonylag gyenge elülső és izmos, hosszú ugrólábbá fejlődött hátsó végtagok, a dülledt szemek. Mind ragadozók vagy rovarevők.

Zömmel víz közelében élnek, bár akadnak szélsőséges körülményekhez alkalmazkodott (például sivatagi vagy egész életüket vízben töltő) fajok is.

Bár ezek a mindenki által ismert kétéltűek legtöbbször ártalmatlanok, akadnak köztük emberre is veszélyes, mérgező példányok.

A hazai veszélyek

Magyarországon tizennyolc (egyes vélemények szerint tizenhat) mérgező váladékot termelő faj honos, amelyek mindegyike védett. Ezek közül az öt legelterjedtebb és legismertebb a vörös- és sárga hasú unka, a zöld és barnavarangy, valamint a levelibéka.

Jellegzetes, élénk has színűkről könnyen felismerhető, 5-6 cm nagyságú vörös hasú (síkvidéki) és sárga hasú (hegyvidéki) unka ijedtében jelentősen növeli bőrváladéka termelését, így testük felülete gyakran habos lesz. A fokhagymaillatú váladék szembe, szájba vagy orrba jutva égő, csípő érzést vált ki.

A 8-13 cm-es varangyok szintén két fajjal képviseltetik magukat hazánkban, mind a zöld, mind a barna varanggyal akár településeken is találkozhatunk. Bőrmirigyeik bufotenint és bufiviridint termelnek, amelyek a hazai fajok közül a legerősebb méreganyagoknak tekinthetők. Szerencsére a nyálkahártya- és bőrirritációnál komolyabb tünetre nem kell számítanunk.

A kisméretű, alig 5 cm-es zöld levelibéka mérge a vörösvértesteket elpusztító hatással bír, azonban az állat testén található mennyiség igen csekély, teljesen veszélytelen mennyiségű.

A fentiekből kitűnik, hogy a hazai kétéltű fajok méreganyaga igen szerény mennyiségű, komolyabb problémát semmilyen esetben sem válthat ki. Legrosszabb esetben nyálkahártya- és bőrirritáció alakulhat ki, amely kézmosással elkerülhető.

Szerencsésnek mondható a helyzet Magyarországon, hiszen itt nem találhatóak emberi életet is veszélyeztető békák, azonban Dél-Amerikáról ez nem mondható el.

A legveszélyesebb

A nyílméregbékák bőrváladéka erős mérget tartalmaz, mellyel egyes dél-amerikai indián törzsek a vadászathoz használt fúvócsöveik nyilait kenték be (innen ered a neve).

A nyílméregbékák apró, színes kétéltűek, egyedeik színe és mintázata változatos, de a legtöbb esetben megtalálható benne a fekete, narancs, kék, és sárga; őshazájuk Dél- és Közép-Amerika.

A békák mérge bőrük mirigyeiben termelődik, melyek a testük felső oldalát borítják. Mikroszkóp alatt ezek igen feltűnőek szemcsés tartalmukkal, ellentétben a szomszédos mukózus mirigyekkel, melyek a testet bevonó csillogó nyálkafilmet termelik. Az esőerdőkben őshonos faj neurotoxint, egy idegmérget termel, amely az idegsejtek közötti információátadást akadályozza. Ennek egyetlen milligrammja akár 20 felnőtt ember megöléséhez is elegendő.

Jelenleg a legveszélyesebbnek - amely egyébként valamennyi veszélyes állat között is előkelő helyen szerepel - az arany nyílméregbékát tekintik.

Egy kutatócsoport nemrég újabb veszélyre bukkant a dél-brazíliai Atlanti-parti, Esőerdő Rezervátum területén

A kicsi és halálos faj

A brachycephalus képviselői a legkisebb szárazföldi gerincesek közé tartoznak, a kifejlett egyedek testhossza legtöbbször nem haladja meg az egy centimétert sem. Emellett feltűnő színűkről lehet felismerni őket, amivel valószínűleg a potenciális veszélyre hívják fel a figyelmet - ugyanis bőrük rendkívül erős idegmérget, tetrodotoxint tartalmaz.

Az első egyedet 1842-ben fedezték fel, azonban csak a közelmúltban találtak rá az állatokra. Ennek oka, hogy ez a faj csak egy adott terület határain belül képes megélni, és egészen eddig nem találták ezt meg. Azonban nemrég egy kutatócsoport felfedezte, hogy a brachycephalus képviselői néhány magasabb hegységben fekvő örökzöld erdőben, a köderdőkben találhatóak meg. Azonban mivel ezekre igen nagy hatással van a klímaváltozás, a kutatók szembesültek azzal is, hogy a frissen felfedezett faj lényegében a kihalás szélén áll. Éppen ezért a szakemberek a brachycephalus megmentését tervezik.

Láthatjuk tehát, hogy bár Magyarországon nem kell aggódni, de máshol akadnak igen mérgező békák. Ezek bár rendkívül mérgezőek, akár halálosak is lehetnek, a biodiverzitás és a természet egyensúlyának fenntartásához elengedhetetlen a megmentésük.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön