országos cserkésznap
Egészségmagazin.com   |   2015.04.28.

Az egészség jegyében telt az országos cserkésznap

A cserkészet egy több mint száz éves múltra visszatekintő ifjúsági mozgalom, amely a világ majdnem összes országában megtalálható. Hazánkban 1912-ben alakult meg a Magyar Cserkészszövetség, ami több évtizedes betiltás után 1989-ben alakult újjá. Ma is több városban megtalálhatóak a fiatalokat összefogó csapatok, amelyek összesen kilenc kerületet alkotnak. Az elmúlt hétvégén négy helyszínen - köztük Pécsen - is megrendezték az Országos Cserkésznapot, amely rengeteg programlehetőséggel várta a kicsiket és nagyokat, cserkészeket és nem cserkészeket egyaránt.

reklám vége

A nagy múltra visszatekintő mozgalom

A cserkészet egy önkéntes, vallásos és politikamentes ifjúságnevelő mozgalom.
Ez azt jelenti, hogy a tagjai önkéntesen, fizetség nélkül végzik munkájukat. A kis közösségeket vezető és a csapatokat igazgató cserkészek idejüket adják a mozgalomért, amelyért nem pénzt, hanem megannyi élményt kapnak cserébe. Fontos jellemzője továbbá, hogy vallásos. Ez az egyik legmeghatározóbb alappillére, amely nélkül elképzelhetetlen lenne a mai értelemben vett cserkészet. A politikamentesség azt jelenti, hogy sem a mozgalom, sem annak tagjai nem vesznek részt cserkészként a napi politikai életben.

Magát a cserkészetet egy angol katona, Robert Stephenson Smyth Badel-Powell alapította. Ő élete során a második búr háború idején Mafeking városát védelmezte. Az emberhiány miatt helyi, önkéntes fiúkat toborzott, akiket csoportba rendezve kisebb feladatokkal bízott meg. A tábornok felfigyelt a kis közösség erejére, és ez vezetett a cserkészet megalapításához.

Több mint száz évvel ezelőtt, 1907-ben tartották meg az első cserkésztábort, amelynek hatalmas sikere volt. Ennek nyomán, 1908-ban kihirdették a mozgalom megalakulását, amely azóta is működik megannyi országban a világon.

Magyarországon 1910-ben alakult meg az első csapat, majd két ével később létrejött a Magyar Cserkészszövetség, amely jelenleg is összefogja az országunkban működő kerületek és csapatok munkáját.

A cserkészetet annak alapelvei és módszerei teszik egyedivé és különböztetik meg más ifjúsági mozgalmaktól. Az alapító könyvében (Scouting for boys, 1908) fogalmazta meg a cserkésznevelés „mikéntjét", amelynek része a lelkiismeretre hallgató folyamatos önnevelés, a kiscsoportos foglalkozás, a cselekedve tanulás, a cserkésztörvények és a fogadalom, és az állandóan ösztönző programok. Egy ilyen program volt április utolsó hétvégéjén, amikor Szent György - a cserkészek védőszentje - emléknapja alkalmából az országban négy helyen (Pécsett, Székesfehérváron, Szerencsen és Szombathelyen) tartottak Országos Cserkésznapot.

A pécsi programok margójára

A pécsi program, bár nem tartalmazott kimondottan az egészséget fókuszba helyező programokat, mégis lényegében ennek jegyében telt. Hiszen az egész hétvégét a szabadban töltő fiatalok túráztak, falat és rekeszt másztak, játszottak, táncoltak és kézműveskedtek a városban.

A program már pénteken este elkezdődött, amikor a regisztrációt követően egy kereskedős játékra került sor a Mecsekben. A könnyed, esti kirándulást követően elkezdődött a játék, amelyben a néhány fős csapatok feladata minél nagyobb pénzt összegyűjteni a folyamatosan változó árfolyamú bázisokon. A játék jó hatással van a gondolkodásra és a memóriára - hiszen fontos megjegyezni a különböző áruk eladási és megvételi árát. Valamint a futás megdolgoztatja az izmokat is, kellő mozgást biztosít, miközben a játék öröme feledteti az egész napos stresszt.

A szombati napon megannyi program közül választhattak a fiatalok. Lehetőség volt elutazni a Mecsextrém Parkba, ahol a természetben, arra odafigyelve lehetett kipróbálni a különböző lehetőségeket. Néhány cserkész kiránduláson is részt vett, ők elmentek a Tv-toronyhoz, hogy a várost a Mecsekről is megtekinthessék. A belvárosban - szintén a mozgást előtérbe helyező - program volt a rekesz- (sörös rekeszeket egymásra helyezve kell minél magasabbra jutni) és falmászás, valamint a svédpálya. Ez utóbbi lényege, hogy a játékos egy térkép alapján bizonyos sorrendben kell eljusson az ellenőrző pontokra, ahol a kezére helyezett műszerrel „becsekkol", így a végén kiderül, hogy mennyi idő alatt teljesítette a feladatot. Emellett lehetőség volt kipróbálni a lasertaget is, ami nagy koncentrációt és ügyességet igénylő lézerharc játék. Szintén a gyorsaságukat tehették próbára a városismereti játékon részt vevő cserkészek, akiknek bizonyos szobrokkal és épületekkel kellett fényképezkednie és mihamarabb visszaérnie az indulópontra. Ezeken felül - többek között - kulturális programok (színház- és múzeumlátogatás) és kézműves lehetőségek is várták az érdeklődőket. A napot egy táncház és a teaház koronázta meg, amely méltó befejezése volt a rendkívül jó hangulatú szombatnak.

A hétvége a vasárnapi közös szentmisével és fogadalomújítással ért véget.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön