dohányzás
Egészségmagazin.com   |   2016.12.07.

A sport tényleg enyhít a dohányzás mellékhatásain?

„Megengedhetem magamnak, hogy néha rágyújtsak, mert rendszeresen sportolok, és egészségesen élek. Ennyi belefér." Te is így gondolod? Nos, nézzük, hogyan fér meg a dohányzás a sporttal, mi a helyzet, ha a rendszeres edzés mellett elszívsz egy-egy cigarettát?

reklám vége

A média, az orvosi rendelők, az egészséges életmód hívei nem győzik hangsúlyozni, hogy a dohányzás mennyire káros a testre. Megannyi okot lehet felsorolni arra, hogy miért éri meg letenni a cigarettát, de mindenkinek meg kell találnia a saját motivációját. Mi lenne, ha a te indíttatásod a sportteljesítményed javulása lenne?

Sport+dohányzás: nem éri meg!

Akik, már hosszú ideje élnek ennek a káros szenvedélynek, talán már észrevették, hogy bizonyos hétköznapi feladatok mennyivel megterhelőbbek, mint régebben. Márpedig ez nem „a korral jár": sokan csak ilyenkor szembesülnek azzal, hogy bizony testük milyen mértékben károsodott, olykor visszafordíthatatlanul. És vannak olyanok is sajnos, akik észre sem veszik! Pedig a leszokás első lépcsője, ha szembesülsz az állapotoddal.

Sajnos sok dohányos azzal sincs tisztában, hogy nem csak rá nézve jelent veszélyt a füst, hanem környezetére is. A passzív dohányosok hosszú távon ugyanazokkal a veszélyekkel néznek szembe, mint az aktív cigarettázók. Ez azt is jelenti, hogy gyermekedet, testvéredet, szüleidet, barátaidat, bárkit, akivel egy légtérben élsz, hasonlóan fenyeget a cigarettád egészségkárosító hatása.

Ha pedig komolyabban sportolsz - és szeretnél látványos teljesítményeket elérni - akkor pedig nem is kérdés, hogy a dohányzás szigorú tabu számodra!

5+1 ok, amiért a dohányzás nem fér össze a sportolással:

1. Magasabb pulzusszám - rosszabb teljesítmény!

Tudtad, hogy egy dohányzó személynek 30%-kal gyorsabb a szívverése a nemdohányzókhoz képest? Ez azért van, mert a testnek több energiára van szüksége, amit a szívverések számának növelésével próbál elérni. Ez pedig azt okozza, hogy a magas vérnyomás ellenére csökken az erekben áramló vér mennyisége, ami pedig alacsonyabb teljesítményhez vezet.

2. Kevesebb oxigén a vérben => romló erőnlét

Azt sokan tudják, hogy a dohányfüst csökkenti a vér oxigén szintjét, arra viszont kevesen gondolnak, hogy így az izomsejtekhez nem jut el elegendő oxigén. A füstben lévő szén-monoxid az oxigénnél is könnyebben kötődik a hemoglobinhoz, ami a vér oxigénszállításáért felel. Ha pedig a vérben több szén-monoxid található, akkor az csökkenti a tüdőn keresztül a vérbe jutó oxigén mennyiségét, továbbá a vérből az izomsejtekbe való bejutását is. Mivel az oxigénszint csökkenése a testünk szinte minden részére hatással van, a test energiatermelési rendszere nem fog megfelelően működni, vagyis romlani fog a teljesítményed is.

3. A dohányzás növeli a légúti ellenállást

Ilyenkor alakul ki lényegében a légszomj, és rekedhet meg az edzés. Ekkor ugyanis a tüdő nem képes elegendő oxigén felvételére, ráadásul a füst csökkenti a tüdő tágulását is, ezáltal pedig a kapacitása is romlani fog. Ebben az esetben nem marad más, mint egy kis pihenés, így pedig elmaradhat az a bizonyos utolsó sorozat, amitől kihozhatnád magadból a maximumot és közelebb kerülhetnél céljaidhoz.

4. A szárazságot nyákképződéssel kompenzálja a szervezeted

Nem hangzik valami túl jól igaz? Pedig bizony igaz! Egy dohányzó személy szervezete kétszer több nyálkát termel, mint egy nemdohányzóé. Ez akár krónikussá is válhat, ami pedig akkor válik igazán kellemetlenné, amikor az letapad a légutakban. A rendszeres köhögés, krákogás ennek köszönhető, ami érthető módon szintúgy alacsonyabb oxigénfelvételt eredményez.

5. A kátrány mérgező!

A tüdőnek van egy természetes tisztulási mechanizmusa, ami a kátrány mellékhatásaként károsul. Ennek következtében nem képes megszabadulni a tüdő a káros anyagoktól, ami pedig nyáktermelődéshez és köhögő panaszokhoz vezetnek. Folyamatos köhögés mellett szinte lehetetlen egy edzés során elegendő oxigént juttatni a szervezetedbe.

+1. Egész egyszerűen kevesebb oxigénhez jutsz!

Ez okozza a nagyobb fáradtságot, kimerültség érzését. Habár egy edzés hatására tested oxigénfelvétele

akár 20%-ot is növekedhet, ha dohányzol, akkor ez 10%-kal is kevesebb lehet.
Lehet, hogy ma még nem érzed a hatását a „hébe-hóba egy-egy szál"-nak, de a dohányzás melléktermékei folyamatosan rakódnak le a szervezetedben, és idővel egyre több tünetet tapasztalsz majd meg a saját bőrödön.

Változtass már ma!

Ha megszületett benned az elhatározás, akkor tedd le minél hamarabb a cigarettát! Szinte azonnal érezni fogod, ahogy tested szó szerint fellélegzik, és megújul. Ebben a cikkben 10+1 tippel mi is segíthetünk, hogyan legyen sikeres a leszokás. Légy nagyon kitartó, hiszen a nikotin komoly függőséget okoz, aminek megvonása esetén ingerlékenyebbnek, és aluszékonyabbnak érezheted magad. Ilyenkor a legjobb, ha sportolni mész - testmozgás közben endorfin szabadul fel, ami segíthet a holtpont áthidalásában. A mozgás hatására ráadásul a véráramlás is megélénkül és a méreganyagok is gyorsabban távoznak a szervezetedből. Legyen tehát a mozgás a célod és egyben a terápiád is!

Kitartásodnak meglesz a gyümölcse a sportban és a hétköznapi életben egyaránt!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is?