Dohányzás: 10+1 tipp, ami segíthet leszokni
Egészségmagazin   |   2021.03.22.

10+1 Tipp, ami segíthet leszokni a dohányzásról

A dohányzás káros hatásai megkérdőjelezhetetlenek. A veszélyes függőség érrendszeri megbetegedésekhez, tüdőbetegségekhez és akár még rákhoz is vezethet, mindezek mellett pedig számos további megbetegedés rizikófaktorát is jelenti. A kockázati tényezők ellenére a magyarországi felnőtt lakosság (és a Föld 15 év feletti lakkoságának is) mintegy 33%-a dohányzik.

Szerencsére azonban van jónéhány olyan apró trükk, ami segíthet növelni az esélyét a leszokás sikerességének. Az alábbiakban ezekből osztunk meg veled néhányat!

 

reklám vége

A dohányzás okozta egészségkárosodás visszafordítható, amennyiben az érintettek még időben (ha konkretizálni szeretnénk, még 30-35 éves koruk előtt) leszoknak a cigarettázásról. A függőségtől megszabadulni azonban rendkívül nehéz. Az erre irányuló kutatások azt mutatják, hogy a leszokni vágyók mintegy alig 30 százaléka viszi sikerre célját. Nem csoda, hiszen a leszokást megannyi tényező nehezítheti: hátrányos helyzetből indulunk, ha a környezetünkben sok a dohányos, ha nagy fokú stressznek vagyunk kitéve, amit eddig a cigarettával próbáltunk oldani, ha a dohányzást eddig olyan hétköznapi rituálészerű eseményekhez kötöttük, mint a reggeli kávézás, vagy az esti borozás.

10+1 tipp, hogy könnyebben letedd a cigarettát és elkerüld a dohányzás ártalmait

1.) Tűzd ki a start dátumát!

A megfigyelések azt igazolják, hogy sokkal eredményesebbek a leszokásban azok, akik egyik napról a másikra teljesen leteszik a cigarettát, mint azok, akik fokozatosan igyekszenek csökkenteni az elszívott szálak számát.
Ennek szellemében, a sikeresség jegyében, válassz ki te is egy napot, amikor megkezded a leszokást. Ettől a naptól kezdve ne engedj meg magadnak egyetlen szál cigarettát sem.

Lehetőleg egy nyugodtabb időszakot, egy hétvégi napot válassz erre a célra, vagy a nyári/téli szabadságod első napját. Annál könnyebben veheted majd az első cigaretta mentes napok akadályait, minél inkább el tudod kerülni a hétköznapi, megszokott élethelyzeteket, azokat, amikor egészen biztosan cigaretta után nyúlnál.

2.) Tüntess el otthonodból mindent, ami a dohányzásra emlékeztet!

A leszokás támogatásához nem elég, ha egyszerűen csak az utolsó doboz cigaretta után megfogadod, hogy nem vásárolsz újat. Egyben minden egyebet is el kell távolítanod, ami a cigarettázásra emlékeztet. Így például a hamutartókat, az öngyújtókat, a gyufát. Emellett sokat segíthet az is, ha a textíliákat is átmosod, főleg, ha azelőtt a lakásban is dohányoztál. A nagy takarítás során ne feledkezz meg az autódról sem!

3.) Az induláshoz használj dohányzást helyettesítő terméket!

A dohányzást sokan tudatosan, vagy tudat alatt, de a stressz csökkentésére használják. Ezért a teljes fokú, hirtelen megvonástól sokan elzárkóznak, tartva annak negatív hatásaitól: ami lehet ingerlékenység, határtalan nassolás mint pótcselekvés. Ezek elkerülésében segíthetnek a dohányzást helyettesítő termékek. A leszokás során sokaknak a mozdulat maga, a rutin hiányzik: a reggeli kávézást kísérő mozdulatsor, a munkahelyi szünetek kitöltése. Próbáld ki a növényi hevítőrudakat, melyek dohány helyett különböző tea leveleket tartalmazva, a dohányzás káros hatásaitól mentesen nyújtanak ahhoz nagyon hasonló élményt. A hevítőrúd a leginkább az elektromos cigihez hasonlítható. Esetükben is égés helyett hevítés izzítja fel a rudak tartalmát, ám míg az elektromos cigikben különböző nikotinos és sokszor kétes tartalmú liquidekek, addig a hevítőrudakban természetes anyag, teafű helyettesíti a dohányt.

4.) Ha szükséges, pótold a nikotint!

Az erős dohányosok számára nem csak a rutinszerűvé vált cselekvéssorozat egyik napról a másikra történő elhagyása okozhat nehézséget, hanem a hirtelen nikotinelvonás is. Ha erős dohányos voltál, a hirtelen nikotinmegvonás álmatlanságot, ingerlékenységet is kiválthat. Használj ezek elkerülésére valamilyen alternatív nikotinpótló terméket. A különböző nikotinos tapaszok, rágógumik segíthetnek, hogy fokozatosan tudd csökkenteni a nikotinbevitelt. De akár a fentebb már említett hevítőrudak között is találhatsz nikotinos változatokat.

5.) Kezdj el sportolni!

A cigaretta elhagyásának első napjától érezheted majd annak pozitív hatásait: a tüdő kapacitása javul és a terhelést is jobban bírod majd. Ezt kiélvezve és önmagad motiválva kezdj el a leszokás alatt sportolni. A motiváltság fenntartásán túl, a sport segíthet elterelni a figyelmed is a cigarettázásról.

6.) Meditálj!

A stresszesebb időszakok igazi próbatétel elé állítják a leszokófélben lévőket. Stresszes helyzetekben az ember könnyen félredobhatja az addig elért eredményeket, hogy kielégítse aktuális vágyát: a cigarettával történő stresszoldást. Kerüld el ezt tudatosan! Próbáld ki a meditációt. Akár már napi 5 perc meditálás segíthet a koncentráció fejlesztésében és a stressz oldásában.

7.) Írj listát a leszokás előnyeiről!

Írj magadnak listát arról, hogy milyen előnyökkel jár számodra a cigaretta lerakása. A lista írása arra késztet majd, hogy végig gondold a leszokás előnyeit. Hiába vagy ezekkel tisztában, vagy olvastál róla korábban, az hogy papírra is veted ezeket, segít, hogy valóban rögzítsd, tudatosítsd magadban hogy igenis, erre van most szükséged: magadért és környezetedért.

8.) Tedd szemléletessé a változást!

A dohányosok többsége élete egy-egy szakaszában elhatározza magát a leszokás mellett, azonban csak töredékük tudja végigjárni ezt az utat. Az első néhány hét után könnyen alábbhagyhat a lelkesedés, úgy érezheted, hogy nincs is valódi oka a leszokásnak. Hogy motivált maradj, tedd szemmel láthatóvá addigi törekvéseidet. Azt a pénzt, amit cigarettára költenél, gyűjtsd egy külön dobozban és mikor elgyengülnék, nézd meg a doboz tartalmát. A cigaretta lerakásával sokat spórolhatsz. A leszokás alatt a dobozban összegyűlt összeg pedig szinte ajándék, nyugodtan jutalmazd meg magad valamivel. Ünnepeld meg sikered! A pozitív impulzusok, a jutalmazás pozitív megerősítésként sokat segíthet a motiváltság fenntartásában.

9.) Terjeszd az ismerősök körében, hogy leszokóban vagy!

Ha a leszokó közvetlen környezete dohányzik, a leszokást sokkal nehezebb végigcsinálni, jelentősen megnő a visszaszokás esélye. Nyilvánvalóan nem várható el, hogy míg leszokóban vagy, ne találkozz a dohányos ismerősökkel. Ha viszont tudatod velük, hogy elkötelezted magad a cigaretta lerakása mellett, kivédheted, hogy a rendszeres kínálgatásokkal kísértésbe hozzanak. Sőt! Jó eséllyel még akár olyan figyelmesek is lesznek, hogy a jelenlétedben igyekeznek majd mérsékelni a rágyújtást.

10.) Merj rá fogadni!

Igazán elkötelezted magad a leszokás mellett? Ha igen, miért ne fogadhatnál rá barátaiddal? Különösen, ha azok közé tartozol, akik imádnak fogadásokat nyerni. Fogadjatok egy egymásnak tett szívességben, bizonyítsd be, hogy kitartó vagy és arasd le a babérokat!

+1 Együtt minden könnyebb!

Ahhoz, hogy végleg letedd a cigarettát, hatalmas lelki erőre és kitartásra van szükség. Ha egy hozzád közel állóval, egy baráttal, vagy rokonnak vágsz neki ennek a hosszú és rögös útnak, megoszthatjátok egymással tapasztalataitokat, motiválhatjátok egymást. Együtt minden könnyebb!

Leszoknál a dohányzásról? Kezdd el minél előbb! A leszokást követően napról-napra érezheted majd annak pozitív hatásait. Az utolsó cigi után 48 órával a nikotin kiürül a szervezetedből és intenzívebben érezheted az ízeket és illatokat. Még 24 órával később már érezhetően energetikusabb leszel. A következő hetekben pedig látványosan javul állóképességed, jobban bírod a fizikai terhelést miközben szervezeted a cigarettával töltött évek után regenerálódni kezd.