pisi
Egészségmagazin.com   |   2016.02.23.

Mi történik, ha nem mész pisilni?

Előfordult már veled, hogy nagyon-nagyon kellett pisilni, de mégsem mentél el? Mondjuk mert nem volt kulturált mosdó a közelben, vagy a moziban ki akartad várni a film végét. Mindannyian jártunk már így, de jobb, ha tudod, hogy a vizelet visszatartása korántsem egészséges, sőt! Olvass tovább, és megtudhatod, milyen veszélyek fenyegetnek, amikor keresztbe tett lábakkal szurkolsz a mihamarabbi megkönnyebbülésért.

reklám vége

Annak, hogy sokáig bent tartod a kisdolgodat, elég kellemetlen következményei is lehetnek, és itt nem csak a "pisitáncról", és keresztbetett lábakról beszélünk. A városi legendáknak nem kell persze bedőlnöd, a húgyhólyagod valószínűleg nem fog kipukkadni, de ettől függetlenül számtalan egyéb veszély fenyeget, amikor a hólyagod tűrőképességével játszol. Milyen következményekkel számolhatsz akkor, ha sokáig nem mész el kiereszteni a fáradt folyadékot a testedből?

Egy flakon vízre hitelesítve...

Egy egészséges felnőtt húgyhólyagja kb. fél liter vizeletet képes eltárolni, mielőtt még az az érzése támad, hogy ki kell magából engednie a folyadékot, vagyis kábé egy fél literes üdítőt tudsz „eltárolni". (Ez nem egészen igaz, mert a bevitt folyadék egy része felszívódik, más részét kiizzadod, de az egyszerűség kedvéért most számoljunk egy üveg vízzel.)

A hólyag falában kis érzékelők vannak, amelyek mérik, hogy mennyire is van tele. Amikor a "vízszint" elér egy bizonyos határt, az érzékelők jeleket küldenek az agyadnak: "Itt az idő, menni kell!".

Amennyiben egészséges vagy, ebben a pillanatban Te döntöd el, hogy még bent tartod egy kicsit, mert éppen nincs a közeledben mosdó, vagy kiengeded. Ha úgy döntesz, hogy tartogatod még egy darabig, akkor a záróizmaid megfeszülnek, nehogy valami kicsurogjon.

Azonban ha sokszor és sokáig terheled ezt a záróizmot, akkor egy idő után elgyengül, és az úgynevezett húgyrekedés állapota lép fel. Ebben az állapotban könnyen megteremnek a bacilusok, és fertőzések is. Ez már alapból rosszul hangzik, de még van tovább is, ha még ennél is több ideig tartod bent a vizeleted.

A vizelet sok ideig való bent tartása egyértelműen nem egészséges. Ha éveken keresztül játszod ezt a "játékot", rendszeresen, és sokáig tartod bent a vizeleted, akkor könnyen kaphatsz valamilyen húgyúti fertőzést, vagy elérhetsz egy olyan állapotot, amikor a húgyhólyagod sohasem lesz képes teljesen kiürülni.

Az Amerikában lévő Minnesota egyetemének professzora, Gerald Tim úgy fogalmazott, hogy a hólyag olyasmi, mint egy tavacska vagy pocsolya, ami nem tud rendesen tisztulni. Ha nincs rendesen és rendszeresen kiürítve, kitisztítva, könnyen elszaporodnak benne a különböző baktériumok, és fertőzések alakulhatnak ki. Láttál már poshadt pocsolyát, amiben túl sokáig állt a folyadék? Brr.

Szétrobbanhat a húgyhólyag?

A fenti következmények sem kellemesek, de sokan még azzal is riogatnak, hogy ha sokáig tartod bent a vizeleted, akkor akár ki is pukkadhat a húgyhólyagod. Ez ugyan nem teljességgel lehetetlen fizikailag, de nagyon valószínűtlen.

A 16. században Tycho Brahe csillagásszal állítólag előfordult, hogy annyi ideig tartotta bent a fáradt folyadékot, hogy szétdurrant a húgyhólyagja, de a tudósok szerint ennek pici a valószínűsége. Sokkal nagyobb az esély arra, hogy ha már nagyon tele van a hólyagod, akkor az agyad egyszerűen nem fogja tovább kontrollálni a záróizmodat, az elengedi magát, és a hólyag tartalma kifolyik.

Bizonyos extrém esetekben azonban durranás tényleg megtörténhet, például ha a húgyhólyag már amúgy is sérült állapotban van valami miatt, vagy esetleg a medence sérült. Ritkán, de egészséges emberekkel is megeshet hasonló, például hosszan tartó, túlzott alkoholfogyasztás alkalmával: az alkohol hatása elnyomja az agy által küldött jeleket, és a személy nem megy el üríteni, ezért kialakulhat a durranás extrém esete.

Egy szó, mint száz, ha néha bent tartod a vizeleted, semmi rossz nem fog veled történni, de figyelj arra, hogy bármennyire is elfoglalt vagy, rendszeresen ne tartsd vissza sokáig, mert az nem kívánt következményekhez vezethet!

Érdekesnek találtad a cikket? Oszd meg másokkal is!