szerelmes párok
Egészségmagazin.com   |   2015.07.17.

Hasonlítanak-e egymásra a szerelmes párok?

Már évtizedek óta kutatják a szakemberek a kapcsolatokat, azok intenzitását, alakulását, hatásait. Éppen ezért ma már megannyi kutatás van, amit lényegében minden szerelmesnek ismernie kellene - mint például azt, amelyik egy különös folyamatra hívja fel a figyelmet. Kimutatható, hogy mintegy huszonöt éves együttlét után a pár tagjainak arcán sok hasonlóság fedezhető fel.

reklám vége

Egy kutatás a sok a közül

Robert Zajonc és kollégái 110 résztvevővel végezték el a kísérletüket. Mindenkinek egy-egy képet mutattak egy férfi és egy női arcról a házasság első évében, majd megmutatták ugyanannak a két embernek a képét huszonöt év házasság után. Ezt követően megkérték a résztvevőket, hogy keressenek hasonlóságokat, és tippeljék meg, hogy vajon a pár szerintük együtt maradt-e sok éven keresztül.

A válaszok alapján arra az eredményre jutottak, hogy 25 év elmúltával a párok arca sokkal jobban hasonlított egymáséra. Ez azt jelenti tehát, hogy ha hosszútávon együtt maradunk valakivel, akkor évtizedek múltával nagyon hasonlóvá válunk. Azonban az eredmények fényében felmerül a kérdés: miért?

A lehetséges indokok

Az egyik lehetséges ok az azonos diéta. Például ha a pár mindkét tagja magas-zsír diétát fogyaszt, akkor mindkettejük arca egy idő után kissé pufókká válik. Azonban a tanulmány szerzői kizárták ezt a lehetőséget egy másik vizsgálat miatt, így további lehetséges indokokat is felvázoltak.

A másik lehetőség a környezet, amely szerint mivel a párok együtt élnek, ugyanazon a területen, ezért válnak hasonlóvá. Ez azt jelenti, hogy a különböző környezeti faktorok, mint például a napsütés és annak hatása a bőrre, ugyanolyan mértékben befolyásolja az arc változását mindkettejük esetében. Ezt lehetőséget azonban szintén kizárták a szerzők, hiszen a vizsgált párok mindegyike azonos helyről származott, mégsem voltak mindannyian hasonlóak.

A harmadik feltételezés szerint a fogékonyság okozza az egyértelmű hasonlóságot. Ez azt jelenti, hogy a partner kiválasztásában sok esetben közrejátszik az a tény, hogy mindenki könnyebben választ egy önmagához hasonló társat. Bár kutatók ezt nem zárták ki egyértelműen, mégsem tartják valószínűnek, hogy ez okozná a kísérlet során kapott eredményeket.

A negyedik lehetőség az empátia. Az emberek azért tűnnek hasonlónak, mert empatikusan viseltetnek a másik iránt, ezért „lemásolják" a mimikájukat, a kifejezéseiket, és ezért idővel hasonlónak tűnik az arcuk. Például - írják a tanulmányban - ha valaki egyedi módon mosolyog, és ezt lemásolja a párja, akkor idővel ugyanazok az apró ráncaik jelennek meg.

Bár a vizsgálat során nem bizonyosodott be teljesen egyértelműen, hogy a lehetőségek közül pontosan mi okozza, de tény, hogy a néhány évtizedes együttélés sok hasonlóságot eredményez a szerelmes párok arcvonásai között.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön