óvodai beszoktatás
Egészségmagazin.com   |   2017.11.21.

Óvodai és bölcsődei beszoktatás 1x1

Kezdődik a bölcsőde/óvoda, és lövésed sincs, hogyan vedd rá a csemetéd, hogy jól érezze magát az intézményben? Ne aggódj, nem olyan bonyolult dolog a bölcsődei, óvodai beszoktatás: olvasd el a cikket, sokat segíthet!

reklám vége

Akár bölcsiről van szó, akár óvodáról, akár iskoláról, akár kezdők vagytok, akár csak visszaszoktok, a gyerekek „intézményesítése" mindig kemény dió a nyári szünet után. Véget ért a szabadság, a lustálkodás, a családdal töltött mindennapok, és egy új környezetet kell megszokni, ahol bizony szabályok vannak, és nincs ott anyu, apu, hogy segítsenek. Vannak persze gyerkőcök, akik alig várják, hogy pajtásaikkal lehessenek, mások viszont még évekig az anyjuk szoknyáján ücsörögnének. Az elválás lehet könnyű, vagy drámai is - most segítünk, hogy inkább az első felé billenjen a mérleg!

Az óvodai beszoktatás legfontosabb lépése: az intézmény kiválasztása

Mielőtt ovit (bölcsit, sulit, stb.) választasz, ne legyél rest, járjátok körbe a környező intézményeket. Ne csak a nyílt napokat látogassátok, az olykor sajnos csak kirakat. Tegyetek a bölcsi/ovi felé sétákat, lessétek meg milyenek a nevelők az udvaron a gyerekekkel. Figyeljétek a gyerekeket is. Próbáljatok olyan intézménybe beiratkozni, ahol nyugodt szívvel ott tudod hagyni a manót. Ugyanis ha benned kétely, vagy rossz érzés van az intézménnyel kapcsolatban, akkor az apjának, vagy barátaidnak elejtett félmondataidból, a hangulatodból is tudni fogja a gyerek, hogy valami nem OK, és ő is szorongani fog az új helyzetben.

Ha már megvan a bölcsőde/óvoda...

A beszoktatásra az intézmények szokás szerint 2-3 hetet adnak. Az bölcsődei, óvodai beszoktatás nem siettethető, ne reménykedj abban, hogy 1 hét alatt beszoktok, mert a Nagyinál is milyen jól ott maradt. Ilyenkor szokott jönni Murphy: a stressz hatására, ami elromolhat, el is romlik, a beszoktatás pedig pokollá válhat. Szánjátok rá ezt a pár hetet az összecsiszolódásra!

1. Menjetek el együtt az intézménybe, ha lehet, mutasd be neki a gondozó néniket. Legyen nevük, beszélgessetek a rá váró dolgokról.

2. Meséld el, hogy minden nap érte fogsz jönni, de munkába kell menned. Esetleg vidd el a munkahelyedre is, hogy megtudja mi is az tulajdonképpen. Biztosítsd arról, hogy minden körülmény között el fogod hozni.

3. A legfontosabb, hogy ne hazudj! Ne mondj neki olyat, hogy csak kicsit kell ott maradnia, ha még ott is kell aludnia.

4. Ne késs! Ha azt mondtad, ebéd után érte mész, akkor már a második fogás felszolgálásakor legyél ott! Ne hagyd, hogy csalódjon, mert ha már most nem bízhat meg benned, az a kapcsolatotokra is rányomhatja a bélyegét.

A bölcsődei, óvodai beszoktatás: néhány hasznos praktika

A beszoktatás előtti hetekben csináljatok pici, játékos próbákat. Bízd néhány órára a nagyszülőkre, barátokra, ne a bölcsiben töltött órák legyenek az első időszakok nélküled.

1. Az első napokban még csak pár órát fogtok a bölcsiben tölteni, együtt.

2. Később te kimész a csoportszobából, de nem mész haza. Kéznél leszel, ha baj történne. Erre az időszakra vigyél magaddal valamit, ami lefoglal, mert idegőrlő órákon keresztül a saját gyereked sírását hallucinálni, holott neki semmi baja sincsen.

3. Ha ezt az akadályt is ügyesen vettétek, akkor téged el is küldenek haza. Amikor elbúcsúzol tőle, ne nyújtsd hosszúra, mint a rétestésztát! Szívd fel magad, ha elkezd sírni, adj a pofijára egy nagy cuppanós puszit, simogasd meg, nyomd a pracliját a gondozó kezébe, beszéljétek meg, hogy mikor jössz érte, majd a lehető legrövidebb úton hagyd el a helyszínt. Ha becsuktad az ajtót magad mögött, és már nem lát, csak akkor lehet sírni. Neked addig NEM szabad. Ha te is sírva fakadsz, azt az üzenetet közvetíted neki, hogy aggódsz, félsz, és ha ez beleég a kis fejébe, akkor soha nem fog boldogan becsattogni a csoportba, kínszenvedés lesz mindenkinek ez az időszak. Az élet rendje az, hogy rajtad kívül másban is megbízzon, és egyre önállóbb és okosabb legyen, ehhez pedig el kell engedned. Az óvodás, bölcsődés lét ennek csak az alsó foka, de nagyon fontos lépés mindenki számára.

Ha nem ez az első... A visszaszoktatás időszaka

Akár a nyári szünet után kell visszamenni, akár egyéb (pl. betegség) miatt maradt ki egy hosszabb időszak, az első nap a bölcsődében/óvodában/iskolában majdnem ugyanolyan nehéz, mint a legeslegelső volt. Sokszor elölről kell kezdeni az egész folyamatot.

Itt is nagyon fontos megerősíteni a gyermekben, hogy hagyod ott örökre, érte fog menni valaki. Keress egy régről kedvelt kispajtást, vagy elevenítsétek fel az ott szerzett kellemes élményeket, és már előre beszélgessünk el vele, hogy milyen jó lesz visszamenni. Minden gyerekeknek is segíthetnek az alvós barátok, a panasz-kendők, a kedvenc plüssállatok: az ismeretlen helyen, helyzetekben ők lesznek az ismerős, fix pontok. Hiszen nem sokan szeretnek fejest ugrani az ismeretlenbe, még a felnőttek közül sem - miért várnánk el ezt a gyerekektől?

Tetszett a cikkünk a bölcsődei, óvodai beszoktatás témában? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön