rotavírus
Egészségmagazin.com   |   2017.01.23.

Rotavírus – mit kell tudni és hogyan küzdhetsz ellene?

Szinte minden gyermek átesik a rotavíruson, ezen a hányással, hasmenéssel járó betegségen. Elsőre ijesztő, de szerencsére odafigyeléssel és a megfelelő folyadékpótlással elkerülhető a súlyosbodás. Figyelj oda, mert a rotavírus annál veszélyesebb, minél fiatalabb korban kapja el a gyerek!

reklám vége

Mi pontosan a rotavírus?

A rotavírus hányással, hasmenéssel, súlyosabb esetben lázzal járó vírusos megbetegedés. Általában 1-2 nap lappangási idő után jelentkezik, és az esetek többségében 3-5 napig tart. Első ránézésre nem tűnik nagy dolognak - a felnőttek évente 1-2 alkalommal áteshetnek ilyen fajta megbetegedésen anélkül, hogy kórházba kerülnének. A kicsiknél azonban ez nem elbagatellizálható betegség, mert az ő víz-, és sóháztartásuk sokkal könnyebben felborul, és hamarabb kiszáradnak.

Ha szerencsések vagytok, az enyhe lefolyású vírus támadta meg a kicsit, akkor csak annyit tapasztaltok, hogy többször és kicsit lazábbat ürít - ez esetben odafigyeléssel és a folyadékpótlásával a kórházi ápolás megúszható.

A közepesen súlyos lefolyású megbetegedésnél hányás és láz is kíséri a hasmenést. Itt a széklet már híg, vizes állagú. Nagyon kell figyelni azt is, hogy van-e vizelet, és mennyi. Amennyiben nincs, vagy nagyon kevés, akkor a kiszáradás veszélye áll fenn. Ezt nem szabad félvállról venni, mert a kicsiknél nagyon súlyos, akár halálos is lehet!

A legsúlyosabb lefolyású megbetegedésnél, már lázgörcs is kísérheti a tüneteket, és a kicsi akár órák lefolyása alatt kerülhet nagyon rossz állapotba. Ekkor apatikussá, aluszékonnyá válik. Itt már szükség van az infúziós kezelésre, a kórházi bent fekvésre is. Súlyos vízveszteség esetében egyedül ez tud segíteni!

A kórokozó széklettel terjed, és rendkívül szívós: napokig életben tud maradni a szennyezett felületen. Sajnos a higiéniai szabályok betartása (kézmosás, WC rendszeres takarítása, pelenkák megfelelő tárolása) sem mindig elég, hogy a kis vírusok elkerüljenek titeket: a porszemcsékbe „kapaszkodva" túléli a takarítást is.

Így ismerd fel a kiszáradás jeleit

A következő jeleket kell helyesen olvasni: nincs, vagy nagyon kevés vizelet, aluszékonyság és bágyadtság. A pici szája és bőre kiszárad, könnyen ráncolhatóvá válik. Buksiját simogatva kitapinthatóvá válik a besüppedt kutacs. Ha ezeket tapasztaljátok, azonnal irány az orvos, vagy egyenesen a kórház! Nem játék a kiszáradás, akár életveszélyes állapotba is kerülhet a kicsi.

A rotavírus kezelése

A vírus a széklettel együtt ürül, ezért nem szabad a széklet ürülését megakadályozó „hasfogó" gyógyszert alkalmazni. Ha még anyatejes a baba, akkor folytatni kell az anyatejes táplálását. Amennyiben már nem anyatejes, akkor is etetni kell. Nem szabad diétáztatni, ennie kell, inni pedig meg még többet. A megbetegedés előtti, „normál" folyadékmennyiség dupláját kell belediktálnod. Azonban csak óvatosan az itatással: előfordulhat, hogy a hirtelen nagy mennyiségű vízzel nem tud mit csinálni a szervezet, ezért kihányja azt. Folyamatosan, pici kortyokban itass a sós-cukros teát, vagy a patikákban kapható rehidratáló folyadékot. Célszerű felírni, hogy mennyi folyadékot ivott meg, és körülbelül mennyi az, ami távozott a nap folyamán.

Fontos a folyadékpótlás, de semmi esetre sem az erősen cukros, szénsavas üdítőital legyen, mert a cukortartalma miatt tovább fokozódhat a hasmenés. Amennyiben ez nem elég, úgy a kórházra és az infúziós kezelésre kell bízni magatokat.

Hogyan védekezz a betegség ellen?

Az első védelmi vonal természetesen az, ha komolyan veszitek a higiéniai szabályokat, és messziről kerülitek a beteg gyerekeket, vagy felnőtteket. Ha több gyermeked van, és egyikük elkapja, akkor lehetőség szerint vidd el a másikat a nagyszülőkhöz egy pár napra - így megelőzheted a bajt, és a nagyik is biztos boldogak lesznek, hogy unokázhatnak egy kicsit. Ha a bölcsiben vagy az oviban beteg valamelyik gyerek, akkor fokozottan ügyeljetek a kézmosásra, és kérd meg a pedagógusokat, hogy beszéljenek a szülőkkel!

A rotavírus ellen védőoltás is létezik, amiben az a legjobb, hogy nem szúrják, hanem szájon át adják be. Nem kötelező, a gyerekorvosnak kell felírni azt - érdemes kérni és beadatni, hiszen a rotavírus még enyhébb lefolyás esetén is kellemetlen betegség, súlyos esetben pedig akár kiszáradással, halállal is járhat!

Segíts megelőzni a rotavírus terjedését, oszd meg ezt a cikket másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön