kézszárító
Egészségmagazin.com   |   2016.05.07.

A kézszárító átka: ez terjeszti a vírusokat?

Itthon is egyre népszerűbb az airblade-féle gyors kézszárító; tudod, amibe csak bedugod a kezed, és már száraz is! De tudtad, hogy ez 1300x több vírust terjeszthet, mint egy papír kéztörlő? Veszélyesek-e az illemhelyek szárítói? Megtudhatod a cikkből!

reklám vége

Egy bölcs ember egyszer azt mondta, hogy a legjobb módja egy nyilvános illemhely megítélésének az, ha vetsz egy pillantást a kézszárítóira. Persze kívülről nem fogod tudni megmondani, tiszták-e vagy sem, nézhetnek ki akármilyen szépen és fényesen, belül egy egész baktériumhad lakozhat...

2016 elején publikáltak egy tanulmányt a Journal of Applied Microbiology (Alkalmazott Mikrobiológiai folyóirat) című újságban. A kutatás három különböző kéztisztító, kézszárító eljárás közötti különbséget vizsgálta, még pontosabban azt, hogy melyik mennyire biztonságos. A három alany a papírtörlő, a hagyományos kézszárító gép és az airblade, az újabban nálunk is egyre népszerűbb „gyorsszárító" volt.

A tanulmány egyik eredménye az lett, hogy az airblade 1300x több vírusrészecskét képes szétszórni a levegőben, mint amennyit hagyományos, papír kéztörlő juttat kezünkre.

Amikor a hagyományos kézszárítóhoz hasonlították, azt találták, hogy a vírusok terjedésének 60x nagyobb az esélye az airblade kézszárító használata esetében. A legvisszataszítóbb felfedezés az volt, hogy a gyorsszárító akár 3 méter magasba is fel tudja küldeni a vírusrészecskéket, míg a meleglevegős gépnél az eredmény csak 75 cm volt. A papír kéztörlő mindössze 25 centivel messzebbre terjesztette el a baktériumokat.

Valóban ilyen veszélyes lenne a gyors kézszárító?

A tanulmány eredményeinek publikálása után az egyik legnagyobb airblade gyártó cég érthető okokból a sajtó negatív kritikájának kereszttüzébe került. A brit vállalat, amely úgy reklámozza termékét, hogy az a leghigiénikusabb és leggyorsabb kézszárító készülék, megkérdőjelezte a tanulmányt készítő kutatók módszereit.

A vizsgálat ugyanis mindössze 2 lépésből állt:

  1. A kutatásban résztvevő alanyokat először is megkérték, hogy a gumikesztyűbe bújtatott kezeiket mossák meg egy mesterségesen készített, vírusokkal teli folyadékban.
  2. Ezután megkérték őket, hogy a három kézszárító módszer egyikét alkalmazva szárítsák meg a kezeiket.

A gyors kézszárító gyártója kritizálta ezt az eljárásmódot, azt hangoztatva, hogy a vírusokkal teli folyadékban irreálisan nagy volt a kártevők koncentrációja, miközben egy reális helyzetben az egyén szárítás előtt vízzel és szappannal mossa meg a kezeit, nem pedig vírusba mártja őket. Ezenkívül a brit cég azt is gyanítja, hogy a kézszárítóipar más résztvevői próbálják őket aláásni egy ilyen kutatás kezdeményezésével, és hozzátették, hogy a papírtörlő ipar résztvevői már négy éve terjesztenek ilyesfajta rémhíreket.

Nos, míg a dráma elködösítheti egy kicsit a helyzetet, érdemes a kutatás eredményeit nem fekete-fehér felfogásmóddal vizsgálni, lehetnek kétségeink az eredményekkel kapcsolatban. Ha rendesen megmosod a kezeid, nem valószínű, hogy beteg leszel a kézszárítók felől érkező vírusfelhő hatására, úgyhogy emiatt egyelőre ne aggódj!

Ha sikerül a kutatóknak tiszta vizet önteni a pohárba, ígérjük, mi is beszámolunk róla!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön