dolgozó anya
Egészségmagazin.com   |   2016.03.17.

Anyu dolgozik! Hogyan hat a munkád a gyermekedre?

Bűntudatod van, mert családod mellett dolgoznod is kell? Jó hírünk van: a Harvard egyetem kutatása szerint a dolgozó anyák lányai az élet megannyi területén jobban teljesítenek, és a fiaikat is pozitívan befolyásolja, ha anyukájuk dolgozó nő.

reklám vége

Ha nem sokkal gyermeked születése után újra munkába álltál, és mindig nagy bűntudattal hagyod ott a csöppséged a bölcsiben, vagy oviban reggel, akkor eme cikk elolvasása után talán kicsit jobban fogod magad érezni. Úgy látszik ugyanis, hogy a dolgozó anyukák pozitív hatással vannak a gyermekeik jövőbeli otthoni és munkahelyi viselkedésére is - állítja a Harvard egyetem egyik legújabb kutatása.

A tanulmány szerint a dolgozó anyukák kislányai jobban teljesítenek az iskolában, és nagyobb eséllyel fognak továbbtanulni, magasabb beosztásban dolgozni, és jól fizető állást kapni, mint a főállású, otthonmaradó anyukák lányai. Ami a fiúkat illeti, a kutatás szerint a dolgozó anyukák fiai többet segítenek otthon a háztartásban, és később több időt töltenek a saját gyermekeikkel is.

Dolgozó anyák a világ körül

A 2015-ös tanulmány a "Család és változó nemi szerepek" címre hallgat, és 24 ország 50 000 lakóját vonta be a kutatásba. A kérdések, amelyeket a kutatók feltettek a résztvevőknek, az otthoni életről, karrierről és nemi magatartásról szóltak, és az International Social Survey Programme, vagyis egy nemzetközi társadalomtudományi felméréseket segítő program adatait használták.

A felmérés főleg arra a kérdéskörre volt kihegyezve, hogy a kitöltő édesanyjának volt-e fizető állása a gyermeke születése, és 14. születésnapja között. A kutatás számára az mindegy volt, hogy az anya vezető pozícióban, folyamatosan, vagy csak alkalmanként, alacsonyabb pozícióban dolgozott az említett időszakban, a lényeg az volt, hogy megtudják, a kitöltőnek volt-e női példaképe, aki az otthonukon kívül is tevékenykedett, dolgozott. Kathleen L. McGinn, a Harvard egyik professzora elmondta, hogy elég kevés olyan tényezőről tudunk, ami ennyire nagy hatással van a nemek közötti egyenlőség gondolatának kialakulására, mint hogy egy dolgozó anyuka nevel fel egy gyermeket.

Dolgozó anya, sikeresebb gyerekek

A kutatás eredménye egyértelműen eloszlatja a dolgozó anyákkal kapcsolatos negatív előítéletet: az ő lányaik felnőtt korukban 23%-kal többet keresnek, mint a főállású, otthon lévő anyák lányai. Egy dolgozó anya felnőtt fiai 7 és fél órával többet töltenek hetente a saját gyermekeikkel, és 25 perccel többet házimunkával. A kutatásban részt vevő országokban a dolgozó anyák lányainak 69%-a rendelkezik állással, és 22%-uk felsőbb beosztásban dolgozik, ezzel szemben az otthon lévő anyák lányainak 66%-ának van munkája, és csak 18%-uk dolgozik vezetőként. Ugyanakkor az is fontos tényező, hogy a dolgozó anyák felnőtt lányai otthon kevesebb házimunkát végeznek - derült ki a kutatásból.

Professzor McGinn azt is vizsgálta, hogy az eredményeket befolyásolták-e olyan tényezők, mint a család magasabb jövedelme, amit a dolgozó anya fizetése emelt meg, vagy az életkor, képzettség és a család összetétele. Az eredmények ezeket a tényezőket figyelembe véve is ugyanazok maradtak.

Dolgozó anyák: tiétek a jövő!

A kutatás azt javasolja, hogy az egyes országok kormányainak támogatnia kellene a teljes- vagy részmunkaidőben dolgozó anyákat. A gyermekgondozási rendszernek minőséginek és megfizethetőnek kellene lennie, és a munkahelyi irányelveket is újra kéne értelmeznie az egyes országok vezetőinek.

Míg a dolgozó anyák gyakran rosszul érzik magukat, ha túl korán visszamennek munkahelyükre a gyermekük születése után, az eredmények azt mutatják, hogy erre semmi okuk, hiszen így is nevelhetnek sikeres embereket a gyerekeikből. Mindegy, hogy az anyuka vagy apuka marad otthon a gyerkőccel, míg a gyermek azt látja, hogy az emberek, férfiak és nők egyaránt, különböző döntéseket hoznak, és különböző életstílussal rendelkeznek. Ez arra fogja őket hangolni, hogy ők is úgy dönthetnek, ahogy szeretnének, és sikeres, kreatív életet élhetnek a társadalmi elvárások és berögzött szokások ellenére is.

Te is dolgozó anya vagy? Oszd meg ezt a cikket, és legyél büszke a teljesítményedre!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön