szőlőmagolaj
Egészségmagazin.com   |   2016.08.04.

Mire jó a szőlőmagolaj? 3 tipp a konyhától a hajápolásig

A szőlő az egyik legegészségesebb és legsokoldalúbban felhasználható gyümölcsfajta. Nemcsak a gyümölcs húsát, de levét és magját is változatos módokon lehet feldolgozni, hogy szervezetünk minél többféleképpen részesüljön gyógyító hatásaiból. Most a szőlőmagolajat vizsgáljuk meg közelebbről, és megmutatjuk neked 3 érdekes és felettébb egészséges tulajdonságát.

reklám vége

A szőlőmagolaj a megmaradt szőlőtörkölyből nyert mag kipréseléséből származik. Nem egyszerű folyamat, és nem kevés mennyiségű szőlő szükségeltetik hozzá: 1 liter szőlőmagolaj előállításához 40 kilogramm szőlőmagot használnak fel, 40 kilogramm szőlőmagot pedig közel 2 tonna szőlő feldolgozásával nyerhetünk.

Hidegen vagy melegen - hogyan keletkezik a szőlőmagolaj?

A szőlőmagolaj préselés útján keletkezik. Préselhetik hidegen és melegen is, de természetesen a hidegen préselt szőlőmagolaj a legegészségesebb. A meleg préseléskor egy hexan nevű oldószer felhasználásával kifőzik a magokból az olajat. Az oldószert végül újra kifőzik, az így keletkező olajnak azonban se jellegzetes színe, se íze nem lesz, és a legtöbb értékes tápanyag sem marad meg benne. A melegen préselt olajak nem kerülnek sokba, a hidegen préseltek ára azonban már magasabb. A hideg préselés folyamán szó szerint, erre kifejlesztett présekkel kipréselik a magból az olajat, és a fennmaradó magházból pedig szőlőmaglisztet készítenek. Az igazi bio, hidegen préselt szőlőmagolajat még finom papíron vagy textilen átszűrik, hogy valóban ne kerüljenek bele szilárd anyagok.

Mire jó a szőlőmagolaj?

1. Tele van vitaminnal és tápanyagokkal

A szőlőmagolaj telítetlen zsírsavakban gazdag, amik a legegészségesebbek a szervezetünk számára. Találunk benne nagy mennyiségben OPC poliphenolt, amely antioxidáns kiválóan segít a rákos sejtek elpusztításában. A leginkább azonban magas K-vitamin és linolsav-tartalma miatt ajánlják a szakemberek, akik nemegyszer hívják a szőlőmagolajat a fiatalság elixírjének. A linolsav a bőr felső rétegeiben található, és a bőr állandó regenerációjáért felelős, míg a K-vitamin védi a bőrt a káros UV-sugaraktól, valamint jelentős szerepe van a véralvadásban és a csontok anyagcseréjében. A K-vitamin emellett hatékony védelmet nyújt a szabadgyökök ellen, ezáltal rákmegelőző szerepet is betölt, így szőlőmagolaj fogyasztása és különböző krémek formájában való alkalmazása egyaránt nagyon egészséges.

2. Szőlőmagolaj a konyhában

A fent olvasott hatóanyagokat természetesen egy finoman elkészített étel formájában is magadhoz veheted. Főzéshez-sütéshez inkább a melegen préselt szőlőmagolajat szokták javasolni, mert akár 170 fokra is felhevíthető, míg a hidegen préselt szőlőmagolaj ekkora hőmérsékletnél elveszíti a hatóanyagait, valamint a benne lévő telítetlen zsírsavakat. Salátákhoz kiválóan passzol, főleg ha azok fehér- vagy vörösborecettel lettek ízesítve. Különleges élményt ad a különböző sajtos, valamint gyümölcsös ételekben hozzáadott ízesítő olajaként, és páratlan a halételek ízének kiemelésében.

A konyhában való tárolásnál ügyelj arra - főleg ha hidegen préselt szőlőmagolajat tartasz otthon - hogy ne tedd ki erős fénynek, illetve hőmérsékletnek, viszont a hűtőre sincs szükséged, mert állandó hideg hatására elveszítheti jellegzetes aromáját. Megfelelő körülmények között a szőlőmagolaj akár 18 hónapig is eltartható.

A cikk a reklám után folytatódik

3. A szőlőmagolaj a fiatalság és szépség olaja

A kozmetikai és gyógyszeriparban különös előszeretetnek örvend a szőlőmagolaj, és számos ránctalanító készítmény alapvető hatóanyaga. De nemcsak a száraz, igénybevett, vagy ráncos bőrből varázsolhat újból rugalmas és puha bőrt, hanem rendkívül hatékony ekcémás bőrkiütések, neurodermitis és egyéb gyulladt bőrfelületek gyógyításában, ápolásában. Égési sérülések kezelésére is alkalmas, mert nyugtatja a bőrt, és közben segít új sejteket termelni, így a sérülés után maradt heg is halványabb lesz. Mivel a tiszta, hidegen préselt szőlőmagolaj nem olcsó, a különböző testápoló és masszázsolajakat szőlőmagolaj és más olajak, mint jojobaolaj vagy szezámolaj vegyítéséből készítik általában 10-90% arányban. Így akár az egész testre is felviheted: zuhanyzás után masszírozd be testedet a jótékony hatású olajkészítményekkel, és figyeld meg, mennyivel bársonyosabb és feszesebb lesz utána a bőröd! Természetesen a hajszerkezetet is erősíti, szőlőmagolajjal való hajmosás után selymesebb, kevésbé töredezett hajat kapsz. Ehhez melegíts fel 4 evőkanál szőlőmagolajat, és miután samponnal átmostad a hajad, oszlasd el a hajfürtökön, valamint gyengén masszírozd be a fejbőrödbe, ezután pedig öblítsd le!

A szőlőmagolaj a konyhában és a fürdőszobában is barátod lesz, az egészségedre és a szépségedre egyaránt jótékony hatással van, így érdemes mindig tartani otthon egy üvegcsével. Ha ételeidben szőlőmagliszttel kombinálod, akkor pedig egyszerűen verhetetlen párost kapsz!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön