homeopátia
Egészségmagazin.com   |   2017.07.20.

Ennyire hatásos a homeopátia a legújabb kutatások szerint

A homeopátia eredményességéről rengeteg vita zajlik, pro és kontra is repkednek az érvek. A Harvard tudósai nemrég (újra) megvizsgálták a témát, hogy kiderítsék: mi a helyzet a kérdésben. Az eredmények nem meglepőek. Vagy mégis?

reklám vége

A homeopátiát a nyugati orvoslásban az úgynevezett alternatív módszerek közé szokás sorolni, az elnevezés azonban relatív: az általában holisztikus szemléletű (vagyis az egész embert figyelembe vevő) keleti orvoslás például a nyugati módszereket nevezhetné alternatívnak, ám ezzel még nem lennénk előrébb.

A fő kérdés ugyanis nem az elnevezésen és a besoroláson múlik, hanem azon: egy adott módszer (gyógyszer vagy gyógyászati eljárás) hozzásegíti-e a beteget a gyógyuláshoz vagy sem.

Bár ezt viszonylag könnyű vizsgálni, a dolog azért mégsem ennyire egyszerű. A világ változásával ugyanis a betegségeink is változnak, más kórok gyötörnek minket, mint 100 vagy 200 éve élt elődeinket, így más gyógymódokra is van szükség. Mindeközben azonban a kórokozók sem ülnek tétlenül egy helyben (már ha tudnak ülni egyáltalán), elég csak a nátha vírusára gondolni: a néhány évtizede még 2-3 naposnak számító, jól megszokott tünetekkel járó betegség ma már nem ritkán hetekig elhúzódik, miközben a kezelésére használt hagyományos gyógyszerek sok esetben tökéletesen hatástalanoknak bizonyulnak.

Mindehhez érdemes azt is hozzátenni, hogy a bevett gyógyszereinket is folyamatosan fejlesztenünk kell annak érdekében, hogy a folyamattal lépést tudjunk tartani. Bár a klinikai gyógyszerkutatás a tudomány egyik leggyorsabban fejlődő (és legtöbb pénzt felemésztő ága), az antibiotikumok kiváltását például továbbra sem sikerült megoldani, ami a rezisztens (vagyis ellenálló) bacik növekedése miatt egyre égetőbb probléma.

A tudomány és a kórok tehát versenyt futnak egymással, és fej-fej mellett haladnak. Ki fog győzni egy orrhosszal?

A jövő a holisztikus szemléleté

Ha náthás vagy, vakbélgyulladásod van, vagy lelki trauma ért, egyetlen dolog fontos számodra: hogy minél előbb túless rajta, és újra egészséges legyél. A gyógyszerek, műtétek és terápiák pusztán eszközök ehhez, éppen ezért butaság bármit is elutasítani, hiszen nem tudhatod, mi segít majd hozzá a gyógyuláshoz.

Könnyen lehet, hogy bizonyos esetekben éppen a homeopátia lesz ez a módszer, ezt azonban az irányzat több mint 200 éves története során folyamatosan vitatták, sőt: vitatják ma is. Számos tudományos kutatás foglalkozik a témával, így mindkét fél tud olyan érveket hozni, amik a maga javára fordítják a dolgot.

A betegségek legyőzésében és az egészség visszanyerésében nagyon fontos szerepe van a gyógyulásba vetett hitnek, ez azonban nem azt jelenti, hogy magában a módszerben kellene hinnünk. A homeopátia ellenzőinek egyik legfontosabb érve éppen az, hogy hit nélkül fabatkát sem ér, míg például a lázcsillapítót nem érdekli, hisznek-e benne, így is-úgyis leviszi a lázat.

A homeopaták pedig azzal vágnak vissza, hogy az ő módszerük komplex és egyénre szabott, vagyis pontosan olyan szert adnak a betegnek, amire neki szüksége van, nem egy egységes sablont akarnak ráhúzni mindenkire. A homeopátiás készítményeknek ráadásul mellékhatásuk sincs.

Mit mondanak a kutatások?

A vita eldöntésére a Harvard néhány kutatója elhatározta, megvizsgálja a kérdést. A tudósok bizonyos értelemben alátámasztották a homeopátiával kapcsolatos leggyakoribb vélekedéseket, miszerint hinni kell benne. A vizsgált személyek közül ugyanis azok érezték jobban magukat, akik homeopata orvossal is konzultáltak - akik viszont csak bevették a fehér golyócskákat, nem lettek sokkal jobban.

Ez tehát furcsa módon éppen az oly sokszor lesajnált placebo-hatás működőképességét bizonyította. Bizonyított tény ugyanis, hogy az orvosok sokszor akkor is felírnak gyógyszereket (például antibiotikumokat), ha ezeknek valójában nem is látják szükségét, csak a betegük kéri őket erre. Így viszont nem várt mellékhatásokat is előidézhetnek, míg például homeopátiás szerekkel ez nem fordulna elő - ezek ráadásul (más kutatások szerint) akár 10%-kal is hatásosabbak a placebónál.

A homeopátia tehát sokaknak használ, másoknak viszont nem, egy azonban biztos: ártani nem árt, csak akkor, ha gondatlanul bánnak vele. Ha egy betegség kezelését homeopátiás szerekkel kezdted meg, és nem hatnak, azonnal fordulj orvoshoz! A szakember utasításait soha ne hagyd figyelmen kívül, ha orvos írt fel gyógyszert, azt vedd be az előírások szerint - de ez nem zárja ki, hogy a homeopátiás szereket is használd. Így biztosan nem lehet bajod, a gyógyulásra viszont dupla annyi esélyed lesz.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön