homeopátia, homeopátiás szer
Egészségmagazin.com   |   2015.03.19.

Homeopátiás szerekkel egészségesen?

A homeopátia megjelenése kezdetben igencsak üdvözölt volt, azonban az évek során egyre nagyobb viták elindítójává vált az egészségtudományban. Ennek megfelelően a homeopátia és a hagyományos gyógyszerek hatásainak, módszereinek különbségéről megannyi felmérést találhatunk. A legújabb vizsgálatot az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács végezte, amelynek eredményeit a napokban publikálták. A kérdés már csak az, hogy ez véget vet-e a sok éves ellentétnek vagy csak olaj lesz a tűzre?

reklám vége

A homeopátia

A homeopátia egy alternatív gyógymód, amelyet elsőként Samuel Hahnemann írt le a XVIII. században. A német orvos, kémikus 1790 és 1843 között alkotta meg a homeopátiát, ami ezt követően gyorsan elterjedt az akkori korban aktuális gyógymódok miatt (érvágás, hánytatás, köpölyözés). Magyarországon az 1820-as években vált ismertté, és az évek során egyre több orvos kezdte el használni. Később császári rendelettel betiltották, majd a kolerajárvány idején bebizonyult pozitív hatásai miatt 1860-70 között újra elterjesztették. Ezt követően az emberek érdeklődése csökkent, mert a dinamikusan fejlődő akadémikus orvoslással ellentétben nem következett be előrelépés a homeopátiában. Mindezeknek köszönhetően a XX. századra a pozitív és a negatív vélemények - komoly ellentéteket okozva - egyaránt megszilárdultak.

A homeopátia három alapelven nyugszik. A hasonlóság elve szerint, ha egy anyag egy egészséges emberben valamilyen tünetet okoz, akkor ugyanaz a szer egy betegre gyógyító hatással lesz. A második alapelv szerint egy homeopátiás szer annál hatékonyabb, minél hígabb, tehát lényegében a pozitív hatást nem is maga az anyag, hanem az oldószer (általában víz) „emlékezete" fejti ki. A harmadik elv szerint rendkívül fontos a potencírozás, azaz a hígítás utáni alapos összerázás.

Az évek során a gyógymód előnyei és hátrányai is tisztázásra kerültek. A kevesebb mellékhatás, az azonnali alkalmazás lehetősége, az alacsony költség és a környezetkímélő hatás a mérleg pozitív; míg a bizonyítatlan hatásosság, a fejlődés hiánya, a beteg ember esetleges veszélyeztetettsége a negatív oldalán található.

A homeopátiás szereket növényi, állati vagy ásványi anyagokból, fémekből vagy szintetikus anyagokból, ritkán pedig speciálisan kezelt kórokozókból készítik. Ezek hígított és felrázott oldatát általában apró cukorgolyókra cseppentik, mert ilyen formában könnyen adagolhatóak. Léteznek azonban tabletták, kenőcsök, kúpok, injekciók és oldatok is.

Felmérés a homeopátiáról (ismét) - pro és kontra

Az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) 1800 korábbi, a homeopátiával foglalkozó kutatást összegzett, a kapott eredményt a napokban tették közzé.

A felmérés során megvizsgált 1800 tanulmányból végül csak 225-öt tudtak elemezni, mert a többi nem felelt meg a tudományos elvárásoknak. Ezek között a vizsgáló bizottság nem talált olyan tanulmányt, amely minden követelménynek megfelelne. Ugyanis vagy nem volt megfelelő alanya az esettanulmányoknak, vagy az azokban kapott eredmények nem erősítették meg a homeopátiás szerek hatásosságát. Ezek alapján az NHMRC vezetője, Warwick Anderson kijelentette, hogy a vizsgálat szerint egyszerűen nincs jó minőségű bizonyíték az alternatív módszerrel kapcsolatban. Így ez alapján lényegében nem tud többet az egyszerű placebónál, hatásossága pedig összehasonlíthatatlan a hagyományos gyógyszerekével.

A kijelentés nyomán felszólalt az Ausztrál Homeopátiás Szövetség szóvivője is, aki szerint a felmérést végző szakemberek eleve negatívan álltak a kérdéshez. Ana Lamaro elmondta, hogy a vizsgálat korai vázlata már 2012-ben képviselte azt a nézetet, amely szerint a homeopátiás szerek nem etikusak és nincs átfogó klinikai tanulmány a hatásosságuk bizonyításával kapcsolatban. A szóvivő szerint az NHMRC nem vette figyelembe a pozitív hatásokat felvonultató beszámolókat, mert az ezekről készült leírás nem felelt meg a gyógyszerkutatásban elfogadott formátumnak. Lamaro továbbá azt is elmondta, hogy az emberek egyre jobban keresik az alternatív módszereket, és ettől valószínűleg a hagyományos medicina képviselői megijedtek.

Az ausztrál orvosi kamara (AMA) általános orvoslást összefogó bizottságának elnöke is felszólalt az ügyben, aki szerint nagy szükség volt az NHMRC által végzett kutatás határozott eredményére. Elmondta, hogy az emberek csak a pénzüket vesztegetik, és közben a saját egészségüket kockáztatják a homeopátiás szerek használatával. Most, a vizsgálat nyomán beigazolódott, hogy nincs bizonyíték a szerek pozitív következményeinek alátámasztására. Szerinte minden olyan szer gyártását be kellene szüntetni, amelynek gyártója nem tudja hivatalos és tudományos vizsgálatokkal bizonyítani annak hatásosságát.

A homeopátiával kapcsolatban mindig voltak szakemberek, akik az ellentétes álláspontot képviselték. Az elkészült tanulmány újabb ellentéteket szült Ausztráliában - már csak az a kérdés, hogy ennek nyomán végül megszületik-e az általánosan elfogadott nézet, vagy csupán olaj lesz a további konfliktus tüzére?

Neked mi a véleményed a homeopátiáról? Írd meg kommentben!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön