hosszú élet
Egészségmagazin.com   |   2015.12.28.

Hogyan élj 100+ évig?

A tudomány mai állása szerint leginkább a génjeink, a táplálkozási szokásaink és a testmozgásunk mennyisége határozza meg azt, hogy hány évig élhetünk. Azok a szerencsések azonban, akik elmondhatják magukról, hogy egyszerre 100-nál is több gyertyát fújtak már el a születésnapi tortájukon, általában különféle egyéni praktikákra esküsznek. Lássunk hát 11 matuzsálemet, ők vajon hogyan élték meg a három számjegyű életkort?

reklám vége

Szeretnél sokáig élni? Szeretnél sokáig egészségesen élni? A válasz természetesen igen, ugye?

Segítünk ebben: kik is adhatnának hitelesebb tippeket a matuzsálemi kor elérésére mint azok, akik valóban túl vannak rajta?! Ebben a cikkben 11 olyan férfi és nő szólal meg, akik nem egyszerűen megérték a 100. évüket, de jelentősen meg is haladták - és köszönik, jól vannak!

Agnes Fenton (110), USA

A 110 éves, New Jersey-ben élő Agnes Fenton minden nap 3 üveg Miller High Life sört és egy pohár whiskyt fogyaszt el. Úgy hiszi, ebben rejlik hosszú életének titka. Különleges diétája 70 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy jóindulatú daganatot diagnosztizáltak nála, és orvosa a sörivást tanácsolta neki. Agnes hosszú évekig követte orvosa tanácsát, amit néhány év elteltével egy-egy pohárka Johnnie Walker Blue Label-el egészített ki egészen addig, amíg ápolói a csökkenő étvágya miatt eltiltották az alkoholfogyasztástól.

Gertrude Weaver (116†), USA

A hölgy 2015 áprilisában hunyt el, ő volt az egyik utolsó élő ember, aki még az 1800-as években született. Ő a hosszú élet titkának a kedvességet tekintette. Elmondása szerint pusztán abban rejlik a titok, hogy kedvesek vagyunk másokhoz, és úgy kezeljük az embereket, ahogyan elvárjuk, hogy ők is bánjanak velünk. Gertrude egyébként az alkoholfogyasztástól és a dohányzástól is tartózkodott, valamit kiadósakat aludt.

Jessie Gallan, (109†), USA

Jessie-nek két különös ismertetőjele volt: nagyon sok zabkását fogyasztott, és sosem ment férjhez. Ő személy szerint utóbbit, azaz a férfiak hiányát nevezte meg hosszú élete zálogának. Pasizás helyett sokat edzett, igyekezett jó emberekkel körülvenni magát, és egész életében keményen dolgozott, még hozzá 13 éves kora óta.

Alexander Imich, (111†), USA

A New York-i férfi egy évvel azelőtt született, hogy a város metróközlekedése megindult volna. Saját bevallása szerint úgy sikerült több mint száz évig jó formában maradnia, hogy egész életében egészségesen táplálkozott, és nem fogyasztott alkoholt. Étrendje csirkében és halban gazdag volt, fiatalkorában pedig sokat úszott.

Duranord Veillard (108), USA

A szintén New York-i lakos Duranord minden napját zabpehellyel, gyümölcsökkel és egy csésze teával indítja, valamint hallal és zöldségekkel zárja. Ezen kívül minden egyes reggel 5-7 fekvőtámaszt csinál, mind a mai napig. 108. születésnapját idén februárban ünnepelte, 105 éves feleségével, Jeanne-nel.

Adelina Domingues (114†), USA

A 114 évesen elhunyt Adelina sosem törte egy csontját sem, sosem szedett gyógyszert, és sosem került kórházba. Ő a smink használatának mellőzését tartotta hosszú élete titkának. Ami ennél talán fontosabb, hogy sosem dohányzott, sosem fogyasztott alkoholt és a vallást tekintette a legjobb orvosságnak.

Susannah Mushatt Jones, (116), USA

A hölgy idén nyáron töltötte a 116-ot, ezzel pedig a Guinness Rekordok Könyve szerint ő a jelenleg élő legidősebb ember a Földön. Susannah mindig eleget alszik, és reggelire tojást, szalonnát, valamint kukoricadarát fogyaszt. A családja szerint Susannah nagyon kedves és nagylelkű ember, vagyis valószínűleg ismeri Gertrude titkát is.

Ruth Coben (103), USA

A New York-i Ruth még száz felett is edz súlyzókkal, és heti egyszer pilatesezik is. A hosszú élet mottója számára az, hogy minden egyes napot ünnepeljen, ahelyett, hogy a naptárat figyelné. Ezen túl az idős nő abban is hisz, hogy amíg képesek vagyunk mozogni, képesek vagyunk valamilyen testedzés elvégzésére is.

George Boggess (103), USA

A 103 éves George reméli, hogy megéri a 105. születésnapját is. A férfi, aki szolgált a második világháborúban és Martin Luther King Jr.-ral együtt vonult fel, úgy véli, hogy a sok gyaloglás, a séta tette lehetővé, hogy ilyen szép kort megérjen.

Paul Marcus (101), USA

Paul száz felett is rendszeren edz, ezen túl a szerencsét tartja a hosszú élet titkának. Kicsit bővebben, a három számjegyű életkorhoz szerinte három dolog kell: jó gének, szerencse és jégrém. Tényleg. Elmondása szerint sosem táplálkozott egészségesen és mindenfélét összeeszik.

Miszao Okawa (117†), Japán

2015. áprilisi haláláig ő volt a legidősebb ember a Földön. Szerinte a hosszú élethez sok sushi, napi 8 óra alvás és nyugalom szükséges. Japánban egyébként 50 ezren éltek már 100 évnél is tovább, ezt pedig a szakértők általában a zsírszegény, halban gazdag étrend számlájára írják.

Jól látszik, hogy varázslatos recept nem létezik a hosszú életre, de egy-két kivétellel a megfelelő pihenés, egészséges étrend és rendszeres testmozgás az, ami minden matuzsálem életének, ily módon pedig hosszú életének része volt, így ha ezekre odafigyelünk, rosszat biztosan nem teszünk vele, sőt!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön