masszázs
Egészségmagazin.com   |   2017.05.15.

Új eredmény a masszázs vizsgálatában: a műtéti fájdalmakat is csökkentheti!

Kórházba menni sosem leányálom, ráadásul vannak olyan műtétek, amelyek után hosszú és fájdalmas felépülés vár még rád. A masszázsterápia azonban jócskán megkönnyítheti az életed: egy új kutatás ugyanis új bizonyítékokat talált a masszázs - amúgy közismerten - jótékony hatásaira.

reklám vége

Egy műtét sosem kellemes élmény, sokan tartanak is tőle, ám vannak olyan beavatkozások, amikor nem ez a legrosszabb! Amelyeknél a kórház csak egy hosszú, rögös út kezdete, s amely kanyargósan, sok-sok megpróbáltatás árán vezet el a végső célhoz, vagyis a felépüléshez.

A kórházi ágyon fekve alig bírod kivárni a pillanatot, amikor az orvos végre azt mondja: hazamehet! Ám a neheze csak ezután jön, hiszen otthon jó ideig még nem lehet azt csinálni, amit akarsz: pihenni kell, lábadozni, végezni a megfelelő gyakorlatokat, mindenközben pedig marékszám szedni a fájdalomcsillapítót, hiszen sok seb még napokig, hetekig érzékeny lehet.

A szenvedés ellenszere: a masszázs

A fő kérdés mindig az: vajon milyen csodaszerrel lehet a lehető leggyorsabban túlesni a lábadozási fázison úgy, hogy közben nem látod a csillagokat a fájdalomtól?

A megoldás egy pofonegyszerű dolog, amire senki nem gondolna: a masszázsterápia. Azt eddig is tudtuk, hogy a masszírozás kellemes és hasznos dolog is egyben, és vannak olyan műtétek, amelyeknél már eddig is masszázst javasoltak kiegészítő kezelésként, egy kutatás azonban tovább megy ezeknél. Egy masszázzsal foglalkozó amerikai szervezet ugyanis úgy döntött, hogy egyszer és mindenkorra végére jár a kérdésnek: valóban gyorsíthatja-e a felépülést a masszázs vagy ez csak placebo?

A válaszra azonban még ők maguk sem számítottak (bár titkon azért biztos reménykedtek valami hasonlóban...). Az eredmények ugyanis azt mutatták: a masszázs nemcsak a fájdalom intenzitását és időtartamát csökkentheti, hanem a műtéttel együtt járó szorongást is enyhíti.

Fájdalomkezelés masszázzsal

Ha nagyon akarsz valamit, megvalósul - mondják a mesében a bölcs öregek, és ebben sajnos sok igazság van. Ugyanez a helyzet azzal a fránya fájdalommal is. Sok ember a műtétet követően ugyanis nem képes nem gondolni a fájdalomra (ami azért nem olyan meglepő, valljuk be), ez azonban akár krónikus panaszokhoz is vezethet.

Nagyon fontos, hogy a komolyabb műtétek után hogyan kezelik a fájdalmat. A vizsgálatok szerint ugyanis, ha a műtét utáni akut fájdalmat gyorsan és hatékonyan kezelik, a beteg hamarabb visszaállhat a betegség előtti életmódra. Ellenkező esetben azonban, vagyis ha nem sikerült jó módszert találni és a kellemetlenségek hosszasan elhúzódnak, a fájdalom akár tartóssá is válhat. Ez meglepően hangozhat, de az orvosok szerint a krónikus fájdalmak több mint 22%-a műtéti fájdalomból visszamaradt állapot, ami nemcsak testi, hanem lelki terhet is jelent a betegnek.

A masszázs viszont segíthet véget vetni a szenvedésnek.

Nem mindegy azonban, hogy milyen terápiára jelentkezel be, hiszen vannak olyan műtétek, amelyek után rosszabbodhat is az állapotod, ha nem megfelelő masszázst választasz. Mind a masszázs, mind pedig a masszőr személye nagyon fontos. Lényeges, hogy szakavatott személy legyen az illető, aki pontosan tudja, melyik technika mire való és milyen folyamatokat indít el a szervezetedben - így nem fog kárt okozni.

A műtét után - de még a masszázs előtt - mindenképpen konzultálj az orvosoddal, kérdezd meg tőle, javasolja-e egyáltalán a masszázst, és ha igen, milyen fajtát, így biztosabb lehetsz benne, hogy nem ártasz magadnak.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

 



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön