szellentés
Egészségmagazin.com   |   2016.06.20.

5 tipp, hogy elkerüld a szellentést

A szellentés az egyik legtermészetesebb dolog a világon, mindenki csinálja, az is, aki nem vallja be. Ennek ellenére nyilvános helyen, társaságban szellenteni igazi tabu, ami számtalan kínos helyzetet eredményezhet, és az egészségedre is rossz hatással van! Ha egész nap nem tudsz félrevonulni, hogy szolidan elintézd, jön a hasgörcs, ami valódi kínszenvedés. El lehet kerülni a szellentést? A mai cikkben eláruljuk!

reklám vége

A szellentés örök, megunhatatlan témája a vicceknek, komédiáknak és a tévésorozatoknak, ez pedig éppen az ellentmondásos szerepe okozza. Ha a szélnek jönnie kell, azt nem lehet, és nem is érdemes megakadályozni - mégis jobb egyedül intézni.

Érdekességek a szellentésről

Szellenteni mindenki szokott, egy nap többször is, mégis kevesen tudják, hogy
a suhanva távozó bélgáz 99%-a egyáltalán nem orrfacsaró, sőt szagtalan! A kellemetlenségekért tehát a fennmaradó, mindössze 1% felel.

ebben az 1%-ban viszont olyan szúrós szagú vegyületek, jórészt kénszármazékok vannak, amik a legkevésbé sem nevezhetőek rózsaillatúnak. Ilyenek például a metánetiol, vagy a dimetil-szulfid.
egy ember naponta körülbelül fél liternyi gázt ereget a levegőbe, amely átlagosan 14 galambocska formájában távozik.

Ha valami rendhagyó, és a szokásosnál is kellemetlenebb jellemzőt tapasztalsz, fordulj orvoshoz. Ilyen tünet lehet, ha túlságosan gyakran távoznak belőled szelek (főleg, ha nagy mennyiségben) ha furcsa, nagyon visszataszító a szaga, vagy ha gyakran puffadsz, bár egyébként nem lenne rá különösebb okod, az mind-mind betegségre utalhat!

A jó hír, hogy néhány mindennapi, apró trükkel sokat tehetsz azért, hogy a szellentéseid számát és szagát visszafogd. Ha ezeket betartod, jó eséllyel megmenekülhetsz az olyan kellemetlen szituációktól, amikor a liftben vagy a reggeli meetingen tör rád a szellenthetnék.

5 tipp a szellentés ellen

1. Szellentés ellen kerüld a puffasztó ételeket!

Általában a magas rosttartalmú ételek okozzák a legtöbb bajt ezen a téren. Ilyen például a legnépszerűbb viccforrásnak tartott bab, de a brokkoli, a káposzta, a retek, sőt, a tejtermékek is puffasztólag hatnak a bélrendszeredre. Sajnos ezek általában nagyon egészségesek is egyben, így ne mondj le róluk: elég, ha meggondolod, mikor és hol fogyasztod őket. Korábbi cikkünkben írunk 5 mindennapi ételről, amit ne fogyassz, ha puffadsz.

2. Mit egyél, hogy ne szellents?

Vannak olyan ételek is, amelyek határozottan segítenek elkerülni a puffadást (és a szellentés minden velejáróját), így ezeket bátran eheted bármikor. Ezek leggyakrabban gyümölcsfélék, mint a banán, a citrusok, a szőlő, vagyis általában a magas szénhidráttartalmú ételek.

3. Vizsgáltasd ki magad!

A túl gyakori szellentés különböző betegségekre is utalhat: a bélgyulladások, mint például a Crohn-betegség, a diverticulitis, vagy a székrekedésre való hajlam is ilyen kellemetlen mellékhatásokkal jár. Ha arra gyanakszol, hogy ilyesmi állhat a háttérben, fordulj orvoshoz!

4. Változtass az evési szokásaidon!

Hagyj fel a habzsolással! Ha lassabban eszel, kevesebb levegőt nyelsz be fölöslegesen. Rágózz kevesebbet, mozogj többet, igyál szénsavmentes üdítőt és ásványvizet, így a szelek is nagyobb eséllyel kerülnek majd el.

5. Ne szedj fölösleges gyógyszereket!

Egyes gyógyszere, például a hashajtók és az antibiotikumok hatással vannak az emésztésre és a bélműködésre, így többet szellentesz tőlük. Ne szedd őket fölöslegesen, csak ha valóban szükség van rájuk!

Végezetül fontos leszögezni, hogy minden ember szervezete egy kicsit máshogyan működik, sokan vannak, akik az emésztésük jellemzői miatt eleve szelesebbek, másokat ritkábban érint a probléma.

A fenti tanácsok azonban ezeken túl is működhetnek, és segíthetnek neked abban, hogy minimálisra csökkentsd a rossz helyen, rossz időben távozó rossz szagok számát, és véget vess szellentés okozta kínos helyzeteknek.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön