3d nyomtatás
Egészségmagazin.com   |   2016.03.09.

Vadonatúj szervek a nyomtatóból

Kellene egy új máj? Esetleg nagyobb izmok? Napjaink egyik legnagyobb szenzációja a 3D nyomtatás, amikor speciális anyagból térbeli formákat, tárgyakat alkot egy gép. Született már szék, asztal, de működő lőfegyver is, ám az igazi szenzáció csak most jött el: sikerült ugyanis 3D technikával élő emberi szervet létrehozni.

reklám vége

A 3D nyomtatást ma még leginkább modellek és sablonok előállítására használják, de egyre gyakoribb, hogy konkrét használati tárgyak is kikerülnek a nyomtatóból. A technika azért nagyszerű, mert a nyomtató és a hozzá tartozó számítógépes program nagyon precíz, olyan részletek kimunkálására is képes, ami más géppel vagy emberi erővel nagyon bonyolult, vagy nagyon drága lenne megformálni.

Az emberi szervek pótlása pedig kifejezetten bonyolult és nagyon drága, sokszor lehetetlennek tűnő dolog. Mi viszont szeretnénk minél tovább élni, és ehhez bizony szükséges, hogy az alkalomadtán „elromló" szervünket pótolni tudjuk. Gondoltad volna például, hogy egy csípőprotézis önmagában több millió forintba kerül, nem is beszélve a beépítéséről? Mennyivel jobb lenne, ha nem drága fémből kellene gyártani, hanem például csontból tudnánk növeszteni, ugye? Ez természetesebb, és rugalmasabb is a fémeknél, ez lenne az igazán jó megoldás.

A tudósok egy részét ezért a 3D nyomtató felbukkanása óta az foglalkoztatja: lehet-e vajon szerveket is létrehozni vele? Az elméleti válasz az igen, de több buktatója is van a dolognak.

Miért ennyire bonyolult a szervek nyomtatása?

1. Drága az alapanyag

Az ember szervezetében csupa-csupa élő anyag van (még a csontod is élő szövet), élő anyagot pedig nem lehet műanyagtömbből csak úgy kifaragni. Egy emberi szerv 3D nyomtatásához tehát olyan élő szövetanyag kell, mint amilyen a szervezetben is megtalálható - ez pedig igen drága hozzávaló.

2. Nehéz a tárolás

Amikor egy szervdonor szívét kioperálják, néhány óránál többet nem tölthet a szabadban, különben elpusztul. Rövid időn belül be kell ültetni egy másik emberbe. A nyomtatott szövetekkel ugyanez a probléma: nem lehet őket sokáig tárolni, sokszor elhalnak, mire felhasználhatnák őket.

3. Nehéz a szervet „életre kelteni"

A nyomtatott szervek élővé tétele is egy nagy feladat, hiszen itt nem egy eleve működő szervről beszélünk, mint az adományozott szerveknél, hanem egy mesterséges úton előállított dologról, amit fel kell éleszteni. A sejteket működésre kell bírni, a vér áramlását elindítani, az oxigénellátást biztosítani, ami szintén nem gyerekjáték.

A feladat tehát legalább olyan összetett, mint amilyennek tűnik, de a tudósok már dolgoznak a megoldáson, és a legújabb kutatások alapján úgy tűnik, akár sikeres is lehet a projekt.

A 3D szervnyomtatás fejlődése

A tudósok kis lépésekben haladnak:

  • először csak néhány sejtet készítettek, majd érhálózatot, szövetet, és egyre nagyobb dolgokat tudnak előállítani. Élő szervek 3D-nyomtatásával kísérletező amerikai kutatóknak már sikerült olyan élő emberi szövetet nyomtatni, ami állatba ültetve működött is. 
  • Egy másik esetben egy porcszövetből nyomtatott emberi fület ültettek be egy egér bőre alá, és egy idő után elindult a vérellátása, vagyis élő szövetté vált. 
  • Egy következő tudóscsapat patkányok mesterséges izmait tudta működésre bírni, ami hasonló sikernek tekinthető. 

Persze a működőképes máj, vagy szív nyomtatásához képest a kutatások még eléggé gyerekcipőben járnak, de az eddigi eredmények eléggé biztatóak. Vannak olyan kutatóorvosok, aki szerint az emberi szerveket sohasem fogjuk tudni lemásolni, mások szerint viszont az sem kizárt, hogy egyenesen jobb, strapabíróbb pótlásokat is nyomtathatunk a jövőben.

Sok kísérlet és fejlesztés szükséges, még több problémát kell még orvosolni, de egyszer talán eljöhet az az idő, amikor elhasználódott, beteg szerveinket nyomtatással tudják majd pótolni.

Te mit gondolsz? Oszd meg a cikket, kérdezd meg barátaidat is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön