meditáció depresszió
Egészségmagazin.com   |   2015.04.27.

A meditáció is kiút a depresszióból

Van, hogy a hétköznapok megpróbáltatásai nehézségeket okoznak az életben, amelyek komoly feszültséget, lehangoltságot eredményeznek. Ilyenkor például egy jó társaság, egy kiadós séta, vagy a zenehallgatás képes jobb kedvre deríteni és segít meglátni a napos oldalt. Akadnak azonban, akiknek ez mindennapos dolog, akik számára az élet sivár és a terhek nem enyhülnek az idő múlásával. Esetükben nagy eséllyel áll fenn a depresszió valószínűsége, amelynek kezelése elengedhetetlenül fontos. Sokfajta lehetősége ismert a tünetek enyhítésének, egy kétéves kutatás friss eredményei alapján pedig a meditáció is segíthet kilábalni belőle.

reklám vége

Depresszió, a lélek betegsége

A depressziónak különböző megnyilvánulási formái vannak, amelyek különböző okokra vezethetőek vissza. Azonban vannak bizonyos általánosan jellemző tünetek, amelyek nem kerülhetik el figyelmünket.

Az érzelmi élet zavarai kiemelkednek a tünetek közül, hiszen ezek mindig jelentkeznek a betegség fennállásakor. A betegek általában gondterheltek és jellemző rájuk az általános kilátástalanság és lehangoltság. A kifejező mozgásaik szegényesek, gesztikulációik megszűnnek, hangjuk legtöbbször elhaló és gyenge. Könnyen elsírják magukat, de a betegség súlyosbodása esetében már ez a készség is megszűnik. Saját magukról ás a világról is negatív, értéktelen képet hordoznak lelkükben - sokszor alacsony rendűnek, visszataszítónak tartják önmagukat, rendszerint komoly önértékelési problémákkal küzdenek. Jövőjükről sötéten és reményvesztetten gondolkoznak, beszűkül a látásmódjuk.

Emellett jellemzően elvész az érdeklődésük is, kezdetben csökken a lendületük, majd elvesztik a kezdeményezőkészségüket is. Sokszor érzik magukat fáradtnak, lassúnak, ezért gyakran előfordul, hogy ki sem mozdulnak otthonról.

Az alvászavar is a depresszió jellemző tünete, amelynek több formája is előfordulhat. Problémát okozhat maga az elalvás, de gyakran felébrednek éjszaka és jellemző a korai kelés is. Abban az esetben is fáradtnak érzi magát a beteg, ha különlegesen sokat alszik, mert ez a lelki problémák miatt nem hat rá nyugtatóan. Sokszor előfordul étvágytalanság és szédülés is, a szexuális érdektelenség pedig minden esetben jellemző.

Bár a depresszió a lélek problémája gyakran kíséri szervi probléma is, ezért minden esetben komoly kivizsgálásnak kell alávetni a beteget. A gyakorlatban megtalálható depressziós kérdőívek és skálák tájékozódó képet nyújthatnak, de a diagnózis felállítása pszichiáter vagy klinikai pszichológus feladata.

A kezelés lehetőségei

Az orvosok a depressziót az komoly állapotok közé sorolják, mert a hatékony kezelés nélkül könnyen veszélyeztető állapot alakulhat ki - a beteg önmaga és környezete számára is veszélyessé válhat. Éppen ezért a depressziónak számos terápiás kezelési lehetősége alakult ki, amelyeknek mindig ugyanaz a célja - a tünetcsoportok kezelése, a visszaesés megakadályozása és a kognitív (észlelő és megismerő) funkciók megőrzése. A pszichoterépiás lehetőségek mellett biológiai, gyógyszeres kezelés is rendelkezésére áll, valamint nemrég egy új módszerről is bebizonyították, hogy hatékony a betegség kezelésére.

Egy kétéves kutatás során 424 beteget vizsgáltak meg a szakemberek. A csoport egyik fele antidepresszánsokat kapott, míg a másik része úgynevezett éber figyelmen alapuló kognitív terápiában (Mindfulness-Based Cognitive Therapy, MBTC) részesült. Ez egy meditációs folyamat volt, amelynek során megtanították a pácienseket, hogy ismerjék fel és fogadják el a negatív gondolataikat és érzéseiket, és kezeljék őket ahelyett, hogy visszacsúsznának a betegségbe. A terápiában résztvevőknek összesen nyolc csoportülésen kellett megjelenniük, ezen kívül otthon is gyakoroltak. A vizsgálat során minden résztvevőt rendszeresen megkérdeztek a kedélyállapotáról.

Az eredmények alapján a meditációs gyakorlatokon résztvevők 44 százaléka esett vissza, míg ez az arány a gyógyszerrel kezeltek esetében magasabb, mintegy 47 százalék volt. Ez alapján a kutatás vezetője szerint a meditáció emberek milliói számára lehet alternatív lehetősége a gyógyulásnak.

A depresszió tehát egy komoly és veszélyes betegség, ami nem csak a betegekre, hanem azok környezetére is hatással van. Ezért felismerése esetében kezelni kell, amelynek egy újabban bizonyított lehetősége - a hagyományos módszereken felül - a meditáció.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön