meditáció gyerekeknek
Egészségmagazin.com   |   2015.04.23.

Meditálni a gyermekeknek is lehet!

Gyermekei jóléte, egészsége minden anya számára az elsődleges célkitűzés. Olvashatunk több száz gyermekneveléssel foglalkozó könyvet, de amikor oda jutunk, hogy a saját gyermekünk számára szeretnénk a legjobbat, az ő habitusának megfelelő nevelést szeretnénk biztosítani, tanácstalanok leszünk. Nem tudjuk, mi legyen, amikor gyermekünk túl élénk, amikor sokszor feszülten jön haza az óvodából, iskolából, amikor ugrálva jelzi, hogy nem akar még lefeküdni, amikor bármit teszünk, csak mi is stresszesek leszünk tőle. „De jó lenne ellazulni és a gyereket is lenyugtatni!" - gondoljuk. Mi még csak csak elmeditálnánk egy habfürdő társaságában, de mi legyen csemeténkkel?

reklám vége

Korábban voltak próbálkozások arra, hogy belekerüljön a Nemzeti Alaptantervbe heti 30 perces meditáció, azonban ez sajnos elbukott, illetve nem lett kötelező érvényű. Bagdy Emőke volt az, aki a relaxációs program tanterve való illesztését kezdeményezte a „Teljes körű iskolai egészségfejlesztés" egészségügyi programon belül, de sajnos a magyarországi helyzet és a módszer vallási téveszméi ezt megakadályozták. Pedig fontos lenne a negatív stressz leküzdése már gyermekkorban is, hogy felnőttként képes legyen minden nebuló a fokozódó elvárások miatt bekövetkező nyomás leküzdésére.

Jó hír az, hogy még az aktívabb gyermekek is fogékonyabbak a meditációra, mint sok felnőtt. Sokszor nem is tudjuk, de gyermekünk önkéntelenül is relaxál, amikor belemerül egy játékba vagy amikor elbambul a tányérja felett vagy éppen amikor „rájön az 5 perc" és tombolva visong otthonunkban. Ilyenkor célszerű nem megzavarni a lazításban.

Otthoni meditáció gyerekeknek könnyen, gyorsan

Ha ennél jobban, vezetve szeretnénk megtanítani gyermekünknek a meditációt, de nincs rá időnk, úgy ma már többen is kínálnak gyermek-meditációs gyakorlatokat. A legismertebb ezek közül az agykontroll módszer, ami már nem csak felnőtteknek elérhető. A tanfolyam során a gyermek magabiztosabb lehet, eredményesebben tud tanulni, képes megszüntetni fájdalmai zömét, betegség esetén gyorsabban meggyógyul, megtanulja céljait elérni, képes lesz megszabadulni rossz szokásaitól, képes jobb döntéseket hozni, valamint nyugodtabb és energikusabb lesz.

Otthoni gyakorlásra több különböző CD állhat rendelkezésünkre, de sokszor elég, ha foglalkozunk gyermekünkkel és korosztályának megfelelő relaxációs gyakorlatokat végzünk vele. Fontos, hogy nem szabad a meditációt ráerőltetni, csak azt szabad gyakorolni, amiben ő is jó érzi magát. Kisgyermekünk számára különböző szituációs játékok állhatnak rendelkezésünkre, ahol rávezetjük csemeténket a koncentrációra. Ez lehet egy képzeletbeli történet, ahol a gyermek képzeletvilágával játszunk, mesélünk neki, miközben ő nem beszél, hanem akár csukott szemmel hallgat minket. De ez lehet akár mozgás, ének, esetleg zene. Későbbi korban, kb. 10-13 éves kortól a gyermek megérik a komolyabb meditációra, amikor már önállóan is képes elmélyedni gondolataiban, akár egy hintázás közben, akár táncolás során, akár csak csendben ülve, a külvilágról megfeledkezve. Ilyenkor már komolyabb relaxációs programokat, légzéstechnikákat, egyéb módszereket is megtaníthatunk neki, főleg akkor, ha kisgyermekkorukban fogékonyságuk ebbe az irányba is tereltük.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön