jóga, jógapóz
Egészségmagazin.com   |   2015.11.11.

Fogyás jógával? Igen! 5 egyszerű jógapóz, amivel ledobhatod a fölös kilókat!

Amikor fogyókúrás sportot keresel, alighanem pörgős, cardio-edzésekben gondolkodsz, mint például a futás, vagy egy izzasztó aerobic-óra. Pedig a jóga is segíthet megszabadulni a fölösleges zsírpárnáktól! Összegyűjtöttünk 5 olyan pózt, amivel garantáltan ledobhatod a plusz kilókat!

reklám vége

Hogyan formál a jóga?

A múltkori cikkünkben már írtunk arról, hogy mi mindenre jó a jóga, de súlycsökkentő hatásait csak „szőrmentén" érintettük; most ideje alaposabban elmélyülni abban, hogy mi zajlik a testedben jógázás közben, és miért segít ez az alakformálásban!

A jógázás fogyaszt, mert

  • a jóga pózok megtartása komolyabb izommunkával jár, mint ahogy az első ránézésre tűnik
  • az izmoknak egyszerre kell rugalmasnak és feszesnek lenniük, ami nem kis kihívás a szervezeted számára
  • a dinamikus pózváltogatás gondoskodik a megfelelő pulzusról, így a zsírégetés is megindul

A jóga ráadásul belsőleg is támogatja szervezeted a súlyvesztésben: a különböző pozíciók serkentőleg hatnak az emésztésre is, így a kilókkal együtt a méreganyagok is könnyebben távoznak a szervezetedből.

Hogy a méregtelenítés sikeres legyen, természetesen ügyelned kell az étkezésedre, hogy ne legyen utánpótlás a káros anyagokból. Ha pedig a súlyfelesleg hátterében nem az egészségtelen életmód bújik meg, hanem valamilyen érzelmi oka van annak, hogy zsírfalakkal veszed körbe magad, akkor a relaxáció lehet számodra az egyik legfontosabb eleme, ami megindíthat a fogyásban.

5 fogyasztó jógapóz a tuti fogyásért:

1. Kobra póz:

fogyasztó jógapóz, kobra póz

Ez egy könnyebb póz, így a kezdők egyik kedvenc popsi- és hasformáló gyakorlata lehet.

Feküdj hasra nyújtott lábbal, arccal lefelé. A kezeidet tedd a vállad alá, nyitott ujjakkal. Told ki a fejed, a vállad és a felsőtested a földtől, egészen addig, amíg a karod nyújtva nem lesz. A vállaidat told le és hátra. Tekinteted felfelé nézzen, majd lélegezz mélyen egy párat. Ezután feküdj vissza le és fújd ki a levegőt.

2. Felszabadító szél:

Felszabadító szél póz

Ez a gyakorlat egyenesen a hasi területet veszi célba.

Feküdj hanyatt és húzd fel a hasadhoz a térded és a bokád. Kulcsold át a csuklóidat a lábaidon és emeld el a földtől a fejed a térdeid irányába. Vegyél néhány mély levegőt, miközben érzed, hogy feszül a hasad. Hagyd magad relaxálni, majd pihenj egy keveset a következő kör előtt.

3. Íj póz:

íj póz fogyasztó jógapóz

Ez a pozíció a karodon, lábadon és a hasi területeken lévő zsírpárnákat csökkenti.

Először is feküdj le a hasadra. Emeld fel a lábfejeidet, a kezeiddel pedig nyúlj hátra a bokádhoz. Kapaszkodj meg bennük és emeld el egyszerre a földtől a combjaidat és a felső testedet is. A vállaidra itt is figyelj, hogy le és hátra felé szorítsd őket. Tarts meg ezt a pózt pár lélegzetvétel erejéig, majd pihenj egy kicsit.

4. Oldalra hajló póz:

oldalra hajló jógapóz

A zsírégetés egyik legnagyszerűbb pozíciója.

Állj egy kicsivel szélesebb terpeszbe, mint a csípőd. Fordítsd el a törzsed és a lábfejeid is a jobb irányba. Ügyelj arra, hogy a lábaid egyenesek maradjanak. Fújd ki a levegőt és hajolj rá a jobb lábadra a törzseddel egészen addig, amíg el nem éred a földet a kezeddel. Minden kilégzésnél próbáld finoman egyre közelebb hozni a törzsedet a lábadhoz. A légzésed legyen egyenletes. Egy kis pihenő után ismételd meg a gyakorlatot a másik irányba is.

5. Harcos póz:

harcos jógapóz

Ezzel a pózzal biztosan megdolgoztatod a hasad, a combod és a karjaidat is.

Állj zárt állásban, majd lépj ki a bal lábaddal baloldalra olyan másfél méterre. Fordítsd el a törzsed és a lábfejeidet a bal irányba. Hajlíts be a bal térded annyira, hogy a térded a lábfejed fölé kerüljön, miközben a jobb lábad nyújtva marad. Emeld a karjaidat a magasba és érints össze a tenyereidet a fejed fölött. Nézz a tenyereid irányába és tartsd meg a pózt pár lélegzetvételig.

jóga, jógapóz

Fogyasztó jóga típusok

A múltkori cikkben már szó esett arról is, hogy rengeteg típusa van a jógának, és mindegyik másra jó; van, amelyik ellazít, van, amelyik felpörget, van, amelyik kímélő, és vannak izzasztóbbak is. És természetesen létezik zsírégető jóga is!

Rögtön három jógaórát is ajánlunk neked, ha fogyni szeretnél:

1. Vinyasa

Ha gyorsan szeretnél megszabadulni a felesleges kilóktól, akkor a vinyasa jó választás. Az órák során bizonyos pozíciókat kell váltogatnod, meghatározott sorrendben, lendületes tempóban. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a pulzusod végig magas maradjon, aminek hatására a szervezeted csak úgy égeti majd a kalóriákat.

2. Bikram jóga

Az óra felépítését illetően hasonló stílusú gyakorlatokból áll, mint a vinyasa, azzal a különbséggel, hogy mindezeket 40 fokos teremben kell végezni. Ahogy a tested izzad, egyben megszabadul a méreganyagoktól is. Fontos viszont, hogy bizonyos egészségügyi problémák esetén ne ezt a fajta órát válaszd. Sőt, akkor sem, ha várandós vagy, ugyanis a túlhevülés árthat a kicsinek!

3. Yoga fitness

A jóga elemeit ötvözi a tudatos testépítéssel. Egyszerre fogyaszt és építi az izmokat.

Mindezek mellé természetesen elengedhetetlen a megfelelő étrend, és az egészséges életmód. Ha ezeket a jógával párosítod, hamarosan elkezdhetsz egyre kisebb ruhaméretek között böngészni a boltokban!

És mi lehet annál kellemesebb, mint amikor a sport nem csak fogyaszt, de segít ellazulni is, ledobni a napi stresszt és harmonikus lelkiállapotba kerülni...

Ismered a mondást: ép testben ép lélek!