terhesség 4. hete
Egészségmagazin.com   |   2017.03.15.

Terhesség 4. hete: belém csapott a villám!

A várandósság időszaka tele van izgalmas újdonságokkal, még akár a sokadik gyereknél is. Ugyanakkor viszont tele van kérdésekkel, aggodalmakkal, nehézségekkel is, amiket sokkal könnyebb együtt legyőzni! Ezért indítottuk el Terhesség hétről-hétre sorozatunkat, amiben egy igazi kismama, Andi mesél erről az időszakról, kiegészítve a háttérben megbúvó tudományos tényekkel. Mai cikkünkben a terhesség 4. hete lesz a fókuszban.

reklám vége

A terhesség 4. hete: elérkeztünk arra a hétre, amikor már sejtettem, hogy van ott valami. Ezen a héten már az ebédek után minden megmagyarázhatatlan álmosság lett úrrá rajtam. Munka után, már kora este olyan kimerült voltam, mintha éjszakáznom kellett volna - pedig csak a normális, napi tevékenységeket végeztem.

Ezen a héten volt egy céges rendezvény is. Elvánszorogtam, mert a kollégáknak már hetekkel ezelőtt megígértem, de hogy őszinte legyek, egy porcikám se kívánta. Mire eljöttem a rendezvényről, majdnem biztos voltam abba, hogy várandós vagyok, ugyanis a buli ideje alatt jött rám az első, korábbi terhességemből már ismerős kézremegős hányinger. Jó kis időzítés, ugye?

Sejtettem, de még nem voltam biztos a dologban, hiszen a munkatársaimon pont ekkor söpört végig valami hasmenős-hányós betegség, úgyhogy egy darabig figyelgettem magam, nem egy vírus szórakozik-e velem. De a biztonság kedvéért már kerültem azokat az ételeket és italokat, ami árthatott volna egy esetleges babának, nem fogyasztottam például nyers húst, sem alkoholt.

Úgy voltam vele, hogy néhány nap múlva lenne a következő ciklus első napja, majd akkor meglátjuk. Nyugtatgattam magam, de azért kíváncsian vártam...

A villámcsapás

Néhány nappal a rendezvény után csak nem jött meg. Korábban mondták már többen, hogy már a teszt elvégzése előtt tudni fogom, ha a második baba ott lesz. Legyintettem rájuk, hogy persze... Erre tessék: igazuk lett. Teljesen biztos voltam már a teszt elvégzése előtt, hogy terhes vagyok. Egyszerűen éreztem. Nem tudom, hogy a jobb kisujjam bizsergése, vagy a fejem búbjáé, esetleg csak egy sugallat volt, de egyértelmű és semmivel nem összehasonlítható bizonyosságot éreztem. Ennek ellenére a teszt elvégzésekor nem az eufória érzése kerített hatalmába, inkább egyfajta pánikot éreztem, hiszen korábban már teljesen elengedtem azt, hogy még egy babám legyen.

A pánik mellé pedig beférkőzött egy másik érzés is. Miért nem örülök olyan önfeledten, mint a férjem? Aznap, mikor elvégeztem a tesztet, és megmutattam neki, le se tudta törölni a vigyort az arcáról, ellentétben velem, aki boldog voltam ugyan, de meg is ijedtem.

A terhesség 4. hete megviseli az érzelmeket is: ez még csak az első a sorban, tudtam én jól.

A terhesség 4. hete: mi történt a babával?

Már összeköttetésben vagyunk, kifejlődött a kezdetleges köldökzsinór. Mondhatjuk, hogy a kapcsolatunk hot-line lett. Pont ezért lettem rosszul a partin: ugyan még csak akkor kezdett kialakulni a méhlepény és a köldökzsinór, de már tőlem vette el a tápanyagokat. Belőlem él, csak tőlem kaphatja meg azt, amire szüksége van. Ő pedig nem rest, el is veszi. A hirtelen és nagy amplitudójú vércukorszint-ingadozást éreztem meg ott. Amikor Zsombival voltam terhes, akkor ezt megbeszéltük egymás között, remélem Mókus is hallgatni fog rám, és nem csinál ilyet túl gyakran.

A korábbi sejtcsomó mostanra 3 részre osztódott, 3 elkülöníthető csíralemezre. Minden lemez-szintből más és más fog kialakulni. A legbelső rétegből a tüdeje, emésztőrendszere, a húgyutak egy része és a hallószerv egy része lesz. A középsőből rengeteg minden fejlődik ki: a porcok, csontok, nyirokrendszer, vesék és nemi szervek, kötőszövetek, izmok és szív, erek és a vér sejtes részei. A legkülső részből lesz az idegrendszer, szem, bőr, szőr és szaru.

Erről a réteges rendszerről nekem mindig hagyma jut eszembe, arról pedig Shrek, aki maga is kifejtette egyszer, hogy az Ogre olyan, mint a hagyma. Rétegekből áll. Ó, ha tudta volna, h mennyire igaza volt! Az én pici pöttyöm is most egy 3 rétegből álló, csodálatos sejtcsomó, amiből hamarosan igazi kisbabává fejlődik, és pár hónap múlva a kezembe foghatom majd."

Andi számára az igazi utazás még csak most kezdődött: tarts velünk Terhesség hétről-hétre sorozatunkban, és kövesd végig ezt a varázslatos, izgalmakkal teli időszakot!

< Előző rész: Terhesség 3. hete

Következő rész: Terhesség 5. hete >



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön