párna
Egészségmagazin.com   |   2016.06.02.

Jelek, amik arra utalnak, hogy le kell cserélned a párnád

Tudtad, hogy a párnádat időről-időre le kell cserélned? Nem csak akkor, amikor már összeesett és göcsörtös: a párna sokkal több veszélyt rejthet magában, mint gondolnád! Olvass tovább és eláruljuk, mennyi egy vánkos „szavatossági ideje", és milyen időközönként érdemes lecserélni a párnádat!

reklám vége

Az, hogy bizonyos időközönként ágyneműhuzatot váltasz, természetes; de a párnádat vajon milyen gyakran cserélgeted? Ha régóta ugyanazt a vánkost használod, annak komoly alvásbeli- és egészségügyi következményei lehetnek - könnyen előfordulhat, hogy pont emiatt alszol rosszul!

Tudtad-e, hogy a párnáknak is van meghatározott élettartama? Persze nem percre pontosan megszabott lejárati dátumra kell gondolnod, egyszerűen arról van szó, hogy meddig egészséges használni egy párnát.

3 jel, ami arra utal, hogy a párna megérett a cserére

Gyakran ébredsz nyak-, hát- vagy derékfájással, ami korábban nem volt jellemző.

Mivel a nap 24 órájából átlagosan 6-8-at az ágyadban töltesz, (a kevesebb alvás rossz következményekkel járhat!), nem mindegy, min alszol. Vedd komolyan a jeleket, és megelőzheted a későbbi bajokat!

A párna egyre laposabb.

Ezt nem kell különösen magyarázni, ugye? Bár vannak mosható párnák, egy bizonyos idő után a töltet hajlamos összecsomósodni, a göröngyös párna pedig minden, csak nem kényelmes.

A párna egyre sárgább.

Idővel még az antiallergén párnákban is meggyűlik a por és a piszok (főleg ha már kimostad néhányszor), ezért ilyenkor nem marad más megoldás, mint a csere.

Hogyan tudhatod meg, hogy a párna csereérett-e?

Van egy apró, egyszerű trükk, ami gyorsan megmutatja, hogy cserélni kell-e a párnádat.

A következőt csináld: hajtsd félbe a párnát középen és figyeld meg, mi történik ezután! Ha könnyedén visszaugrik az eredeti alakjába, akkor még nincs vele probléma, bátran használhatod tovább; ha azonban lustán összehajtva marad, akkor bizony a párna megérett a cserére.

Ez a trükk nem használható minden típusnál, egy ergonomikus szivacspárna vagy egy tönkölybúzával töltött biopárna hajlékonysága például egészen eltérő lehet, de a hagyományos (és egyben leggyakrabban használt) poliészter- vagy toll bélésű vánkosok esetében azonban nyugodtan kipróbálhatod.

Ne vedd félvállról a kérdést, mert a pihentető, egészséges alvás egyik legfontosabb eszköze a megfelelő párna. Biztosan veled is előfordult már, hogy idegen helyen aludtál, és azért szenvedted át álmatlanul az éjszakát, mert olyan párnát adtak, ami bárhogyan is püfölted, sehogyan sem volt kényelmes. Ne várd meg, míg otthon is eddig fajul a helyzet, ne sajnálj megválni régi, kiszolgált alvótársadtól!

Milyen az ideális párna?

párna

Milyen párna az ideális?

Ha már úgyis a párnacseréről van szó, felmerül a kérdés: milyen párnát válassz legközelebb?

Ez elsősorban az alvási szokásaidtól függ, van azonban néhány alapszabály, ami jó iránymutató lehet a választáshoz:

  • Ha elsősorban az oldaladon szeretsz aludni, a kemény párna a legjobb neked, ezek közül is az ergonomikus párnák, mivel ezek támasztják a legjobban alá a gerincedet.
  • A háton alvóknak a közepes keménységű párna javasolt, ebbe éppen annyira süpped bele a fejed, amennyire szükséges.
  • Ha inkább hason szoktál aludni, akkor neked a puha párnák közül kell választanod, mivel a keményebbek túlságosan megemelnék a fejedet, ami derékfájáshoz vezet.

Nos, már tudod, mikor célszerű lecserélned a párnát és azt is, milyet vegyél legközelebb. Ha megfogadod a tanácsokat, jó eséllyel lesz pihentetőbb az álmod, és nem forgolódással töltöd majd az éjszakákat! A párnádon már nem fog múlni...