csípős ételek, hosszú élet titka
Egészségmagazin.com   |   2015.08.15.

A csípős ételek a hosszú élet titka?

Szereted a csípős ételeket? Erős Pistát a levesbe, egy jó kis zöldpaprikát az ebéd mellé, és a gulyásleves is csak úgy az igazi, ha mar? Akkor van egy jó hírünk: a csípős ételek meghosszabbíthatják az életedet!

reklám vége

A magyar ember szereti a csípőset. Ez konyhánk egyik alapvető jellegzetessége, és még büszkék is vagyunk rá. Ki ne mosolygott volna már külföldi ismerősei arcán, amikor egy-egy kanál lecsó után könny gyűlik a szemükbe és vízért rimánkodnak?!

Jó hírünk van: egy kínai tanulmány szerint a csípős étel meghosszabbíthatja a várható élettartamot! (Valószínűleg nem véletlen, hogy a tanulmány egy másik, híresen csípős konyhával rendelkező országban született.)

A több százezer ember étkezési szokásait vizsgáló kínai kutatás szerint a fűszeres, csípős ételek fogyasztása segít elkerülni különféle betegségeket, ezzel pedig meghosszabbítja az élettartamot is.
A fűszerek fogyasztása szinte egyidős az emberiséggel. A gasztronómiában évezredek óta használunk különféle növényi részeket az ételek ízének javítására, színének, állagának megváltoztatására. Kísérleti szakaszban, vagy kisebb körben végzett vizsgálatok már korábban is kimutatták, hogy a különféle fűszerek, és azok összetevői, mint például a csípős paprikában jelen lévő kapszaicin pozitív élettani hatásokkal rendelkeznek. A jelenlegi kutatás azonban a korábbiaknál szélesebb körű, és kifejezetten ezt a témát célzó volt.

Csípősség = életerő?

Ennek a kutatásnak célja ugyanis kifejezetten a csípős ételek fogyasztása és a halandóság közti összefüggések feltárása volt.

A tanulmányban résztvevő alanyokat 2004 és 2008 között választották ki Kína 10 különböző földrajzi régiójából. Közel 200 ezer férfit és majdnem 300 ezer nőt vizsgáltak 2004 és 2013 között, a 30 és 79 éves közötti korosztályban, és már a kutatás kezdeténél kizárták az alanyok közül a rákkal, szívbetegségekkel küzdőket, illetve azokat, akiknek volt már korábban stroke-juk.

Az évek során egyértelmű arányosság mutatkozott meg a csípős ételek fogyasztása, és a halandóság között. A vizsgált időszakban kb. 11 ezer férfi és 8 ezer nő hunyt el. Az elhunytak között magasabb arányban voltak azok, akik egyáltalán nem ettek csípős ételeket; a kutatás során azt állapították meg a tudósok, hogy már a heti egyszeri „tüzes" étkezés is jelentősen növeli a túlélési esélyeket.

Azoknál az embereknél azonban, akik heti 6-7 nap, tehát (majdnem) minden nap fogyasztottak csípőset, 14%-kal volt alacsonyabb a halálozási arány, mint a csípőset egyáltalán nem fogyasztók körében.

Mind férfiak, mind pedig nők esetében fordított összefüggés mutatkozott a csípős, fűszeres ételek fogyasztásának növekedése és a különféle, komoly betegségek kialakulása között, mint például a rák különböző fajtái, szívbetegségek, vagy légzőszervi megbetegedések.

A chili lenne a hosszú élet titka?

Bár a korábbi kutatásoknál átfogóbb volt, azért fontos megjegyezni, hogy ez a kutatás sem volt tökéletes; nem elhanyagolható tény például, hogy a kínai konyhában jellemző a szénhidrátban gazdagabb ételek (pl. rizs) megnövekedett fogyasztása az égető érzés csökkentésére, melynek hatását nem vizsgálták külön.

A chili paprika fogyasztásának növekedése más fűszerek mennyiségének növekedésével is együtt jár, így a pozitív hatásokban ezeknek is szerepe lehet. A vizsgált alanyok valós étrendjét senki nem vizsgálta, ők maguk mondták meg, hogy milyen gyakran fogyasztottak a csípős ételekből, így - mint minden tanulmányban - itt is előfordulhatnak ebből adódó pontatlanságok.

Mindezek ellenére a tanulmány jelentős eredményeket tud felmutatni: bár az oksági következtetések levonására önmagában ez még nem elég, de így is sikerült egyértelmű összefüggést kimutatni a fűszeres, csípős ételek elfogyasztott mennyiségének, és a különféle, súlyos betegségek előfordulásának csökkenése között.

Így most már tudjuk: csípőset enni nem csak jó, de egészséges is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön