munkahelyi egészség
Egészségmagazin.com   |   2015.06.04.

Egészségesen a munkahelyen

Az egészséges élethez elengedhetetlen, hogy ne csak a szabadidőnkben éljünk egészségesen, hanem munka közben is tegyünk önmagunkért. Egy kis odafigyeléssel biztosíthatjuk a jobb közérzetet és a megfelelő koncentrációt. A kellő mennyiségű szünettel agyunk frissességéért is tehetünk - bizonyítja egy nemrég készült amerikai kutatás eredménye.

reklám vége

Frissen, üdén a munkahelyen

Egy friss, amerikai kutatás eredménye szerint nem a fáradtság miatt van szükségünk a kis szünetek beiktatására munka közben.

Sokan ismerik a „pomodoro technikát" a mindennapokban, amelynek lényege, hogy huszonöt perc munkát öt perc szünet követ, amelyek közül minden negyedik negyed órás. Bár ez egy igen elterjedt és sokak által használt módszer, akadnak egyéni időbeosztó stratégiák is - azonban abban mindenki egyetért, hogy szervezetünknek szüksége van a rendszeres szünetre, egy kis pihenésre.

Ezt a feltevést próbálták bebizonyítani egy amerikai kutatás során, amelynek köszönhetően azonban egy nem várt eredményre bukkantak. Az előzetes elképzeléssel ellentétben kiderült, hogy nem a fáradtság miatt van szükségünk a pihenésre, hanem agyunk igényli ezt az időt a felfrissüléshez. Ezt különböző koncentrációs feladatokkal bizonyították, amelynek során a kutatók egyszerű vizuális feladatokat adtak a résztvevőknek, akiknek közben meg kellett jegyezniük néhány számot. Ezt volt, aki ötven percen át szünet nélkül, mások rövid szünet beiktatása mellett végezték el.

Az eredmények alapján a munkát mind a két csoport azonos tempóban végezte, azonban a szünetet kapó résztvevők sokkal jobban teljesítettek. Tehát agyunknak munka közben szüksége van a felfrissülésre, hogy ennek következtében a koncentráció is hatékonyabb legyen. Lássunk tehát néhány módszert, amelyek segítségével munkánk közben is odafigyelhetünk szellemi egészségünkre.

Koncentrációt segítő gyakorlatok

A munka során elfogyasztott energiaital és kávé csupán pillanatnyi felfrissülést eredményez - nem beszélve arról, hogy ezek a „szerek" nem minden esetben egészségesek. Ilyenkor jól jön, ha akad néhány koncentrációt segítő trükk a tarsolyunkban.

  • Ha egész nap a monitorra meredünk, minden órában pár percig érdemes pihentetni a szemünket. Ilyenkor néhány hunyorítás, szemdörzsölgetés után nézzünk a távolba, hagyjuk tekintetünket egy kicsit elkalandozni.
  • Kifejezetten frissítő hatású a nyújtózkodás. Amikor az ember nagyon el van gémberedve, akkor ez a mozgásforma képes felfrissíteni. Munka közben sokszor megfeledkezünk a helyes tartásról, illetve annyira koncentrálunk, hogy elfelejtünk mozogni. Ilyenkor a végtagokban, a hátban és az agyban sem olyan jó a vérkeringés, amit azonban egy kiadós nyújtózkodással helyre lehet billenteni.
  • Ha még arra sincs időnk, hogy az asztaltól felálljunk, a legegyszerűbb megoldás, ha hallgatunk egy kis zenét. Érdemes ilyenkor olyat választani, amiben kevés a szöveg, és sokkal hangsúlyosabb a zene.
  • Amikor már a könyökünkön jön ki a munka, akkor egy kicsit érdemes mást csinálni. Ha ilyenkor fél, egy óráig valami egészen mással foglalkozunk, akkor utána újult erővel vethetjük bele magunkat a feladatokba.
  • Egy-két órás intenzív munka után ne sajnáljunk magunktól tíz perc pihentető sétát, akkor sem, ha rengeteg teendő vár még bennünket. Ha friss levegőt szívunk, és egy kis időre megpróbálunk másra gondolni, sokkal eredményesebben tudunk majd dolgozni.
  • Végezzünk légző gyakorlatokat - hiszen ezek segítségével meggyorsíthatjuk a levegő cserélődését, amellyel javíthatjuk agyunk oxigénellátását.
  • Frissességünk szempontjából alapvető fontosságú, hogy szervezetünk megfelelően hidratált legyen, ezért mindig gondoskodjunk arról, hogy naponta legalább egy-másfél liter vizet megigyunk.

Megannyi trükköt alkalmazhatunk tehát, amelyek segítenek frissen tartani agyunkat a munka nehéz percei közepette is. Ne felejtsük a megfelelő gyakorlatokat - használjuk őket nap mint nap, hogy elkerüljük a dekoncentrációt.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön