dohányzás
Egészségmagazin.com   |   2015.05.23.

Így szokj le könnyen a dohányzáról

Ma már megannyi módszer áll rendelkezésünkre, amelyek segíthetnek a dohányzásról való leszokásban. Sok év kutatási eredményei alapján fejlesztették ki a ma is ismert és használt „eszközöket", amelyek mindenki számára elérhetőek. Egy új vizsgálat pedig bebizonyította, hogy létezik még ezeken felül is motiváló erő.

reklám vége

A dohányzás káros hatásai

Ma Magyarországon kb. a felnőtt lakosság egyharmada, a 18-25 év közötti fiataloknak pedig több mint a negyven százaléka dohányzik. Tehát igen sokan érintettek, ha a dohányzásról, annak káros hatásairól, vagy éppen a leszokást segítő módszerekről van szó.

A dohányfüst számos káros anyagot tartalmaz, többek között kátrányt, szénmonoxidot, nikotint, nitrózaminokat, és arzént. Ezeknek számos negatív hatása van, a nők és a férfiak esetében is.

A „gyengébbik nem" képviselőinek körében nagyobb eséllyel alakulhat ki stroke és cukorbetegség a cigarettázás hatására. Emellett több ránc jelentkezhet az arcbőrön, aminek következtében az érintett idősebbnek tűnhet kortársainál. Megnő a bőrrák kialakulásának kockázata is, valamint egyes kutatások eredményei szerint erősebb menstruációs fájdalmak is megjelenhetnek. A férfiak esetében csökkenhet a spermiumszám, illetve azok mozgási képessége is gyengébb lehet.

Ezeken felül mind a két nem képviselőinek körében megnő a tüdő- és szájüregi rák, az érszűkület, és a szívinfarktus veszélye a dohányzás hatására.

Láthatjuk tehát, hogy megannyi komoly problémát okozhat a cigaretta, érdemes tehát megfontolni a leszokás kísérletét. Ehhez ma már megannyi segítséget igénybe vehetünk, lássuk most a legelterjedtebb példákat.

Leszokást segítő lehetőségek

A különböző statisztikai adatok szerint a dohányosoknak igen csekély, mindössze kb. 3-4 százaléka tud önállóan lemondani a káros szenvedélyéről. Persze akadnak, akik családjuk vagy barátaik támogatásával, segítség nélkül szoknak le, de nagyobb az arányuk azoknak, akik valamilyen módszerrel tesznek a füstmentes napokért.

Ma már Magyarországon is, megannyi helyen található leszokást segítő centrum, ahol szakorvos és pszichológus is részt vesz a különböző terápiákban. Erre azért van szükség, mert a leszokás során felerősödhetnek bizonyos pszichés problémák, így fontos a folyamatos megerősítés. Léteznek nikotin nélküli gyógyszerkészítmények is, amelyek orvosi vény ellenében válthatóak ki - tehát ezekhez szintén szükséges a szakorvos véleménye.

Azonban többen fordulnak a különböző nikotintartalmú módszerekhez. Az egyik legismertebb a nikotintapasz, ami egyben a legelterjedtebb is. Mivel alapvetően a nikotin felelős a függőségért, ezért ennek a vegyületnek a pótlására hivatott a tapasz, amelynek alkalmazási gyakorisága az addikciótól függ. Ennek során a bőrön keresztül szívódik fel a hatóanyag, és ezen keresztül jut el a vérbe.

A nikotinos rágógumi csökkenti a megvonás által kiváltott tüneteket, mert rágás közben, a száj nyálkahártyáján keresztül lassan szívódik fel a vegyület. Ennek előnye, hogy nem csak a fizikai, hanem a pszichológiai függést is enyhíti, hiszen a rágó és a cigaretta egyaránt a szájhoz kötődik.

Találhatunk továbbá nikotinos orrsprayt és szopogatós-tablettát is, amelyek azonban nem túl népszerűek, mert használatuk (például a tabletta íze) tartogat némi kellemetlenséget.

Mindezeken felül, egy nemrég végzett, amerikai leszokást segítő program során a jutalmazás hatékonyságát vizsgálták.

A leszokást segítő jutalmazás

Összesen 2500 ember vett részt az amerikai a dohányzásról történő leszokást segítő programban. Ennek során az ösztönzés hatását vizsgálták meg a kutatók, amely az eredmények alapján sokkal hatékonyabb eszköznek bizonyult, mint a nikotinpótló terápia vagy a gyógyszeres kezelések.

A program kezdetén mindenki választhatott, hogy a jutalmazást, vagy a büntetést előtérbe helyező folyamatban kíván-e részt venni. Az érintettek nagyobb százaléka döntött az ösztönzés mellett, nekik kezdetben 150 dollárnyi letétet kellett befizetniük. Ezt a pénzt mindazok elvesztették, akik hat hónapon belül újra rágyújtottak, azonban azok, akik kibírták ezt az időt, akár nyolcszáz dollárral is többet vihettek haza.

A program során a pénz igencsak jó motiváló erőnek bizonyult, ugyanis a büntetésre jelentkezők esetében kétszer, míg a jutalmat választók körében ötször nagyobb volt a leszokás aránya - a hagyományos kezelésekhez képest. Azonban a pénzjutalom ellenére a résztvevők 80 százaléka továbbra is dohányzott, bár a kutatók még ennek ellenére is sikeresnek minősítették a tanulmányt, amelynek hatására a jövőben további ösztönző programokat is terveznek.

Csak rajtunk áll döntés, hiszen ma már megannyi módszert és eszközt találunk, ami segíthet a leszokásban és egészségünk megőrzésében.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön