levelek, gereblyézés
Egészségmagazin.com   |   2015.12.02.

Miért NE gereblyézd össze a leveleket?

Minden évben, így idén is egyre színesebbé válnak a fák, és szemet gyönyörködtetően pompáznak, majd elhullajtják a teljes lombkoronájukat, hát-sanyargató hétvégi feladatot adva. Unod már, hogy hosszú órákat töltesz a levelek összegyűjtésével és bezsákolásával? Itt a megoldás: hagyd a leveleket ott, ahol vannak! A nem-gereblyézés egészségesebbé tesz!

reklám vége

Gereblyézni kötelező?

Manapság mindenki úgy érzi, az avar összegereblyézése az utolsó szál levélig, egyfajta kötelesség, és hanyag kertészek vagyunk, ha ezt elmulasztjuk. Akik így gondolkodnak azonban hajlamosak figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy a lehulló falevelek éppen hogy jótékony hatással vannak a kertre, a környezetre és hosszú távon az egészségedre is!

Sokkal jobban jársz, ha képes vagy leküzdeni ezt a késztetést (nem lesz nehéz, ugye?) és ott hagyod a faleveleket, ahova hullottak.

Miért jók a falevelek a környezetnek és neked?

A falevél tápanyag a földnek

A levelek az ökoszisztéma természetes elemei, ugyanis tápanyagul szolgálnak a különféle élő organizmusok számára. Az avar minden lakója és látogatója összekapcsolódik a táplálékláncba valamilyen módon. Minél több avar van a kertedben, annál egészségesebb lesz a talaj - ennek gyümölcsét (vagy zöldségét) pedig szó szerint élvezhetitek majd a következő szezonban!

Az összegereblyézett falevél terheli a környezetet

Ha összegereblyézed és bezsákolod a lehullott faleveleket, akkor gyakorlatilag szemetet „termelsz". A műanyagba burkolt levelek nem tudnak természetes módon lebomlani, nem táplálják a földet, sőt, ellenkezőleg! A műanyag zsákok csak a szeméttelep méretét növelik, ahonnan a káros anyagok lassan beszivárognak a talajba, ivóvízbe is, tovább rontva a környezetszennyezés mértékét.

A földön hagyott levelek csökkentik a légszennyezést

A levelek összegyűjtésére használt különféle motoros eszközök és szállítójárművek mind szennyezik a levegőt, használatuk mellőzésével tehát végső soron javul a levegő minősége is. Ennyivel is csökkentheted a civilizációs betegségek elterjedését!

Az összegereblyézetlen levelek időt spórolnak neked

Mondanunk sem kell, hogy minden perc, amit nem kell gereblyézésre szánnod, a szabadidődet növeli. Olvashatsz egy izgalmas könyvet, amit éppen elkezdtél, bedobhatsz egy pumpkin spice latte-t a barátnőddel, vagy kiülhetsz egy bögre forró teával a kertbe, és nézheted a lehulló leveleket - anélkül, hogy az összeszedésükkel kéne foglalkoznod. Ne feledd, hogy a pihenés, kikapcsolódás, a közös időtöltés stresszoldó hatással van, ami hosszú távon az immunrendszeredet erősíti, és megvéd a betegségekkel szemben!

Ha a fentiek ellenére mégis a krónikus gereblye-hiány jeleit észleled, akkor használd fel ezt arra, hogy a virágágyásaidra húzod át a leveleket, így értékes tápanyagokat adsz nekik.

Mihez kezdj a lehullott levelekkel?

  • Gereblyézd a leveleket a kert egyik sarkába, ahol minden további beavatkozás nélkül képesek lebomlani és kifejthetik jótékony hatásukat a kertedre!
  • Ha van a kertedben komposztáló, akkor mi sem lehetne tökéletesebb komposzt-forrás, mint a falevelek! Gyűjtsd össze őket és irány a komposztáló!
  • Tedd félre őket a nyárra! Könnyen tárolhatod a leveleket vászonzsákokban, az avar pedig később „üzemanyagul" szolgálhatnak a komposztáló számára a nyáron, amikor kevesebb a szénben gazdag szerves anyag.
  • Kreatívkodj! A faleveleket bármilyen kültéri, vagy beltéri, őszi dekor alapanyagául használhatod. Hozd össze a családot és gyártsatok együtt őszi dekorációt!
  • Játssz velük! Szedd össze a gyerekeket és irány a kert! Amíg a kicsik a levélkupacokban ugrándoznak, észrevétlenül tornáztatják meg az izmaikat, szívnak friss levegőt és kacagják könnyesre magukat. :)

Oszd meg másokkal is!

 



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön