E101a Riboflavin-5'-foszfát

Sokan talán nem tudják, de a Riboflavin-5'-foszfát a B2 vitamin foszfátja. Az élő szervezetekben az oxidoredukáz enzim kofaktora. A kofaktor egy szerves molekula, amely fontos segítséget nyújt az enzimeknek abban, hogy kifejtsék hatásukat. Az inaktív fehérjéhez kapcsolódnak hozzá és csak így jöhet létre a holoenzim.

Mire használható az élelmiszeriparban az E101a riboflavin-5'-foszfát?

Az élelmiszeripar minden esetben színezőanyagként alkalmazza, és génmódosított növényekből kerül előállításra. A gyerekeknek és kisbabáknak készülő ételekben az E101a nátriumsóját alkalmazzák, így az képes azonnal riboflavin-5'-foszfáttá alakulni. A Riboflavint azért is használják sűrűn az élelmiszeriparban, mert sokkal jobban oldódik a vízben, mint a B5 vitamin.

Mik azok a színezékek?

Színezékekről akkor beszélünk, ha a fizikai vagy a kémiai úton kinyert készítmények előállítása során a tápanyagoktól és az aromatikus összetevőktől szelektív módon elkülönítésre kerültek. A színezőanyagok, képesek helyreállítani az adott élelmiszer színét vagy felerősítik azt. Színezék lehet az élelmiszer természetes összetevője vagy egyéb természetes források.

 


Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön