E101 Riboflavin (B2-vitamin)

A B2-vitamin vízben könnyen oldódó és rendkívül könnyen felszívódó vitamin, amely nélkülözhetetlen az egészséges életmódhoz. Segíti a szervezet energiatermelését, így a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok lebontását is segíti. Az E101 Többek között felelős a növekedésért, a szaporodásért és az antitest termelésért.

Az E101 riboflavin (B2-vitamin) hatásairól bővebben

Az E101, másnéven riboflavin nagy szerepet játszik a rák megelőzésben is, hiszen védi az antioxidánsokat, azaz gátolja a szabadgyökök működését, ezáltal nagymértékben csökkentik a rák kialakulását. Talán kevesen tudják, de a B2-vitamin a szellemi tevékenységünkre is hatással van, hiszen a szénhidrátok anyagcseréjében, a zsírsavak lebontásában, a méregtelenítésben, a szöveti légzésben segíthet a szervezetnek. Úgy segíti az anyagcserefolyamatokat, hogy glükóz segítségével az elfogyasztott fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat átalakítja olyan módon, hogy azt a szervezet fel tudja használni. Azoknak, akik sarlósejtes vérszegénységben szenvednek kötelező a vitamin fogyasztása, hiszen növeli a vas felszívódását és így elősegítheti a vöröstest képződését. Javítja a látást és segít a haj és a bőr egészségének megőrzésében.

Milyen hiány tüneteket okozhat?

A B2-vitamin hiánya esetén könnyezésre, égető és viszkető érzésre a szemnél, ajak és nyelvfájdalomra, ajak és szemzug berepedezésére, reszketésre és szédülésre számíthatunk. Hiánya nagyon nagy összpontosítás romlást okoz, ezért főleg a szellemi munkát végzőknek oda kell figyelniük arra, hogy megfelelő B2-vitamint juttassanak a szervezetükbe. Azoknak is ajánlott a napi bevitel, akik hajlamosak az idegrendszeri problémák kialakulására, amely ma már egy stresszes munkahelyen is összeszedhető.

Pontosan milyen élelmiszerekben található meg az E101 - B2-vitamin?

Az élelmiszerek közül tejtermékekben, májban, élesztőben, tojásban, a tyúkhúsban, kukoricapelyhekben, a leveles zöldségekben és természetesen az élesztőben is megtalálható a riboflavin.

Az ipari felhasználása igen sokrétű, így sokszor színezőanyagként is használják a gabonapelyhek, sajtok, gyümölcsitalok, szószok és bébiételek előállítása során. Mivel a B2-vitamin igen lassan oldódik, ezért sok esetben a riboflavin 5 foszfátot szokták használni, bár ennek előállítása sokkal nagyobb költséggel jár.

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Riboflavin
https://biotechusa.hu/enciklopedia/b2-vitamin/


Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön