E100 Kurkumin

A fűszernövényként sokak számára ismerős kurkuma termeli a kurkumint, ami egy sárga-narancs színű színezék. Másik ugyanilyen sárgás színt adó növényünk a sáfrány, de a kurkumin nem ennyire színtartó.

A kurkuma előállítása többféleképpen történhet

A kurkumint extrakcióval, szintetikusan és fermentációs eljárással is előállítják. A kurkumagyökérből a fermentációs eljárás során a színanyagot baktériumokkal termeltetik meg. A legtöbb esetben azonban kerülik az ezekkel az eljárásokkal készülő kurkumin használatát és inkább a természetes kurkumagyökér kivonatokat és a kurkumaporokat használják. Ezeknek azonban nincsen E számuk mivel színes fűszerek.

Mire használható az E100 vagyis a kurkumin?

Pár élelmiszernél engedélyezik a kurkumin használatát, de azt is változó mennyiségben. Legtöbbször ételfestéknek használja az élelmiszeripar. A kurkumint megtalálhatjuk a margarinokban és a hasonló zsírokban, a lekvárokban és dzsemekben, a burgonyapelyhekben, a nem alkoholos aromás italokban, a felvágottakban és a pástétomokban.

A kurkumint a currypor színezésére is felhasználják, de a kurkumin teljesen veszélytelen. Pár embernél válthat csak ki allergiás reakciót, de ez csak ritkán fordul elő. A napi elfogadható bevitel 3mg/kg.

Az E100 hatásai

Az arra érzékenyek, a kurkumin fogyasztása esetén bőrkiütés tüneteit és hasmenést produkálhatnak. A kurkumin egyébként gyulladáscsökkentő és antioxidáns is. Élettani és biokémiai hatásai rendkívül szerteágazók. Az elmúlt 50 év kutatási eredményei alapján számos kedvező egészségügyi hatása van.

Ezek a következők:

  • vér koleszterinszintjének csökkentése
  • LDL-koleszterin oxidációjának gátlása
  • érelmeszesedés csökkentése
  • csökkenti a 2-es cukorbetegség, egyes ízületi betegségek és Alzheimer-kór tüneteit
  • gátolja a HIV vírus szaporodását
  • segíti a sebek gyógyulását
  • védi a tüdőt és a májat
  • csökkenti az epeszekréciót
  • és végül csökkenti a hályogképződést.

2014-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság az EFSA a kurkumint és górcső alá vette és részletes kockázatbecslést végzett. Az eljárás során figyelembe vették azt, hogy a kurkumint adalékanyagként használják fel és vizsgálta a kiegészítő információkat is. Jelenleg a kurkumin 57 élelmiszerkategóriában engedélyezett, ebből Európában 52 termékkategóriára kapta meg az ipari engedélyezést. A 2010-es elemzéshez képest a jelenlegi becslések sokkal alacsonyabb ADI értékeket mutatnak az ipari felhasználás területén az egyéni fogyasztási adatokat vizsgálva.

Forrás:


Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön