E900 Dimetil-polisziloxán

Legtöbben talán szilikonolajként ismerik. Maga az E900 dimetil-polisziloxan a szilikonok csoportjába tartozik és hálózatos valamint láncszerű struktúrája az oxigénből, a szilíciumból és a hidrogénből épül fel. Dzsemek és gyümölcslevek készítésénél az élelmiszeriparban a szilikonolajat a habképződés ellen használják fel. Mint minden szilikont az E900 dimetil-polisziloxant-t is mesterségesen állítják elő.

Az E900 dimetil-polisziloxan használata

Csak meghatározott élelmiszerek előállításához szabad felhasználni az élelmiszeriparban. Ilyen lehet például a lekvár, dzsem, gyümölcszselé, sütőolajok, zsírok, gyümölcs és zöldségkonzervek valamint a gyerekek által oly kedvelt rágógumi. Természetesen mennyiségi korlátozások is vannak, amelyeket mindig be kell tartani. Általában 10 mg/kg mennyiséget írnak elő maximálisan. Az elfogadott napi bevitel mennyisége 1,5 mg/kg. A csomósodást és lesülést gátló anyagok, illetve az emulgeáló szerek közé tartozik.

Még miben található meg?

Az élelmiszeriparon kívül a kozmetikai iparban is használják. Itt implantátum töltőanyagként, bár egészségügyi okok miatt már kevésbé alkalmazzák. Az implantátumokban csomósodásgátlásra alkalmazzák. A gyógyszeripar a fejtetűk elleni harcban veti be. Kozmetikumoknál általában hidratálóként bukkan fel akár 15 tömegszázalékos mennyiségben is.

 


Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön