csók, csókolózás
Egészségmagazin.com   |   2015.03.18.

Hogyha éntőlem csókot kérnek…

„A csók nem kevésbé természetellenes, mint az, hogy az emberek ruhákat aggatnak magukra."- állítja Vaughn Bryant, a Texas de College Station antropológiaprofesszora. Ebből is látszik, hogy ma már - mondhatni - a mindennapok részévé vált a csók. Utcán, buszon, vonaton, étteremben - egyszóval szinte mindenhol találkozhatunk párokkal, akik lopva egy-egy puszit nyomnak egymás arcára, szájára. Azonban vajon mennyire ismerjük a hátteret? A csók eredetét, a hozzá kapcsolódó szokásokat? Hulljon most le a lepel és kukkantsunk a mélybe.

reklám vége

Egy kis csók történelem

A csók kultúrafüggő, különböző országokban máshogy alakult a megítélése, más-más jelentőséggel bír napjainkban. A Mangaria sziget lakói számára a csókolózás egészen a XVIII. századig ismeretlen volt, az ott élők számára azonban sohasem jelentett problémát a szerelmük kimutatása. Még ma is akadnak olyan országok, amelyekben nem illik mások előtt ilyen formában megmutatni az összetartozást, Japánban például ez tabunak számít. Ezen sajátossága ellenére azonban - véleményem szerint - majdnem mindenki kíváncsi a kezdetekre - honnan ered a csók?

Az erre utaló jelek azonban még ma is ott rejlenek minden egyes „cuppanásban". Az ajkak és a száj testünk egyik legérzékenyebb erogén zónái, hiszen tele vannak idegvégződésekkel. Csókolózás közben örömhormonok árasztják el testünket, amitől akár az egekben is érezhetjük magunkat. Tehát a szájak összeérintése a szeretet kifejezése, hiszen ez által örömet okozunk a másiknak. A tudósok egy része ennek az érzésnek a kapcsán véli megfejtettnek a csók eredetét. A legtöbb ősi kultúrában ugyanis az anyák úgy táplálták csecsemőjüket, hogy a megrágott ételt „átadták" a szájukba. Ez az intimitás, az odaadás kifejezése volt, amely tartalom húzódik meg ezen gesztus továbbfejlődésének hátterében.

Egy másik elképzelés szerint a csók kialakulásának az „eszkimópuszihoz" van köze, amelynek során az eszkimók összedörgölik az orrukat és ez által megszagolják a másikat. Ugyanis bizonyított, hogy illatunk meglepően sok mindent elárul rólunk. „Illatunk valójában immunrendszerünk testi fenotípusa"- magyarázza Rachel Herz, a New Yorkhoz közeli Brown egyetem pszichológusa. Sőt, szaglásunk összeköttetésben áll az érzelemközpontunkkal is, tehát előfordulhat, hogy számos „egymásra találás" hátterében az illatok állnak.

Akár így, akár úgy, de az évek során kialakult a mindenki által ma is ismert csók. Azonban nem volt mindig ilyen egyértelmű és megengedett szokás - régebben hiedelmek és babonák kapcsolódtak hozzá.

Hol így, hol úgy

A vallások megjelenése előtt a csók mágikus cselekedet volt, lélekcserének tartották. Úgy gondolták, hogy a légzés nem pusztán fizikai jelenség, hanem a lélek ki- és bejárása. Tehát egymás szájának érintése a legtisztább szeretet és legmélyebb barátság kifejezése volt.

A „francia csókot" valószínűleg egy apró kisvárosban, Pays de Mont-ban találták ki, ahol ez a túlnépesedés elleni védekezés egyik szokása volt. Az olykor sokáig tartó „nyelvcsatákkal" a gyermeknemzést próbálták elkerülni, ezzel is megakadályozva a település túlnépesedését.

Többféle hiedelem kapcsolódik a puszi ezen formájához, de ezek többnyire pozitív jelentésűek, hiszen a csók mindig a megbecsülés, a tisztelet, a barátság és a szerelem jele volt. Közismert például, hogy az aranyláncon lógó keresztet háromszor meg kell megcsókolni, hogy ne érje szerencsétlenség az embert. Régebben azt tartották, hogy akinek viszket a szája széle az csókot érez; akinek az orra, az pedig hamarosan csókot kap egy bolondtól - tehát rászedhető az illető. Úgy gondolták, hogy ha az alvó gyereket puszilják meg, az felnőve beképzelt lesz; valamint, hogy eltűnik a lámpaláz, ha egy türkiz követ szájunkkal érintünk. A törökök úgy gondolták, hogy az újszülöttet ha talpán megpuszilják, az könnyen fog majd járni. Szintén elterjedt hiedelem volt a színésznők körében, hogy ha újévkor egy tűzoltóval csókolóznak, akkor ez egész évre biztosítja számukra a kellő szerencsét.

Megannyi kultúra, megannyi szokás. Láthatjuk tehát, hogy a csókolózás milyen útvesztőkön jutott el a mai értelméig, mennyi érdekes szokás keresztezte útját. Érdemes a ma már hétköznapinak tűnő dolgok mélyére néni néha, hogy ezzel még több érdekességet csempésszünk a mindennapokba.

Szeretsz csókolózni és érdekesnek találtad a cikket? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön