szeretetnyelv
Egészségmagazin.com   |   2015.02.27.

A szeretet öt nyelve

Sokszor hallhatjuk, hogy mennyire fontos az idegen nyelvek ismerete. Egy új munkahely keresésekor, vagy egy külföldi utazás alkalmával szinte elengedhetetlen, hogy beszéljünk más nyelveken is. Van azonban egy, amelyet nem tanítanak sem az iskolában, sem tanfolyamokon, ezt a mindennapok során sajátíthatjuk el a legjobban. Gary Chapman, amerikai párkapcsolati szakértő és házassági tanácsadó alkotta meg az öt szeretetnyelv fogalmát, amelynek ismerete és használata elősegítheti az egészséges párkapcsolat kialakulását.

reklám vége

Az elmélet alapja, hogy a szeretetnyelv úgy működik, ahogy bármelyik más nyelv. Ha két eltérő anyanyelvű ember találkozik, akkor akármennyire jól megértik egymást, a kommunikáció mégis kicsit nehézkesen alakulhat. Az optimális kommunikáció csak akkor jöhet létre, ha a felek kölcsönösen megismerik egymás anyanyelvét - esetünkben egymás szeretetnyelvét. Csak ha felismerjük, hogy milyen formában érzékeltethetjük a másikkal leginkább azt, hogy mennyire fontos számunkra, akkor tudjuk őt igazán boldoggá tenni.

Képzeljük el, hogy minden ember rendelkezik egy ún. „szeretettankkal", amely minél jobban megtelítődik, annál kiegyensúlyozottabb és örömtelibb lehet valaki. Azonban nem mindegy, hogy kedvességünket milyen formában közvetítjük a másik felé, hiszen ha azt nem az ő nyelvén tesszük, akkor ez könnyen félreértésekhez vezethet. Éppen ezért egy kapcsolat során a felek céljává kell, hogy váljon a másik szeretetnyelvének felismerése és annak megtanulása. Chapman öt fajtáját különbözteti meg ennek, amelyek az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés.

Egy szó, mint száz

Az elismerő szavak szeretetnyelvét beszélőnek a visszacsatolás a legfontosabb - akár pozitív, akár negatív, nagy hatással van az illetőre. Egy kedves szó, egy dicséret az egekbe repítheti, azonban a nyilvánosság előtti megszidás a mélybe taszíthatja. A legnehezebb, hogy nem lehet „kamuzni" - sok felesleges dicséret nem fogja elérni a hatását. Hitelesnek kell lennie annak, amit mondunk, pontosnak, konkrétnak és tárgyilagosnak. Nem célravezető, ha minden találkozáskor odaszúrunk egy-egy jó szót. A dicséretnek szívből jövőnek és igaznak kell lennie, tehát folyamatosan oda kell figyelni a másikra, hogy a legjobb pillanatban szóljunk hozzá.

A fontos percek

Akinek az együtt töltött idő a legfontosabb, a minőségi idő szeretetnyelvét beszéli. Vele kettesben kell lenni és csak rá figyelni - ez az, ami igazán fontos számára. Az együtt töltött idő sokféle lehet, nem csupán beszélgetésből állhat. Egy közös főzés, egy hosszú séta, filmezés - mind-mind együtt töltött értékes percek összessége. A legfontosabb, hogy a másik érezze, odaadod számára az idődet, és ezt kifejezetten és csak neki szánod.

Dobozba rejtett szeretet

Az apró meglepetések fontosak az ajándékok szeretetnyelvét beszélőnek. Ennek során nem az a lényeg, hogy mennyi pénzt költünk a másikra, sokkal inkább maga a gesztus, a körítés a fontos. Lehet akármilyen apróság, ha az szép csomagolásban érkezik, az mindennél többet fog számára jelenteni. Különösen fontos, hogy az évfordulókon, a születésnapon mindig legyen ajándék, és az ne elkésve, hanem pontosan érkezzen. Egy elfelejtett meglepetés nagyon romboló lehet, hamar kiürítheti a másik „szeretettankját".

Egy kedves gesztus

Annak, akinek a szívesség a szeretetnyelve, sok aprósággal lehet örömet okozni. Számára fontos az előre megfőzött ebéd, az összehajtogatott ruha, a kitakarított szoba, egy kedves üzenet. Ezek sokaknak alapból elvártak, ezért nehezen vesszük észre, hogy néhányaknak ez mennyire elhagyhatatlan. Mondhatni nincs is annál fontosabb, mint egy kért és teljesített szívesség - odaadott só, becsukott ablak, elkészített kávé. Nem nagy dolgok ezek, a mindennapok apróságai, amelyek azonban egyesek számára nagyon sokat jelenthetnek.

Az érintés fontossága

Az érintés sokat jelent mindazoknak, akiknek ez a szeretetnyelvük. Nem csak a legklasszikusabbak, mint egy puszi vagy ölelés lehetnek ezek, hanem egy vállveregetés, a tánc, egy olyan játék, amelynek során össze kell kapaszkodni. Éppen ezért egy pofonnal rengeteget lehet rombolni, egy öleléssel rengeteget lehet építeni. Ezt a típust általában könnyű felismerni, mert gyakran keresik az emberek közelségét. Érdemes egy öleléssel vagy egy esti tánccal kifejezni „érintős" párod számára, hogy mennyire fontos neked.

(Forrás: Garry Chapman: Egymásra hangolva)



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön