kalória, kalóriaszámolás
Egészségmagazin.com   |   2015.03.21.

Kalóriák – mi, mennyi?

Előző cikkünkben érintőlegesen írtunk arról, hogy a fogyókúra eléréséhez számolgatnunk kell a kalóriákat. Jelen cikkünkben egy-két támpontot adunk ahhoz, hogy mely mozgások mennyi kalóriát égetnek el és hogy az milyen típusú ételből minek felel meg. Ezzel kicsit átláthatóbbá válik a számolgatás és kialakulhat bennünk egy elképzelés arról, hogy miképpen lenne jó táplálkoznunk a fogyókúránk alatt.

reklám vége

A kalóriaszámolást az alábbi adatok figyelembevételével végeztük:

A tápanyagok mennyiségét 100 grammban nézzük (nyers állapotban) és futáshoz, illetve kocogáshoz mérjük a számolást egy 60 kg súlyú személyhez mérten.

Aki édességet eszik, annak sokat kell mozognia!

Egy-egy szelet csoki, sütemény vagy keksz nem tűnik soknak, azt gondoljuk, egy kicsi belefér és attól még érvényes lehet a fogyókúránk. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a csoki nagyon gyorsan kiürül a szervezetünkből és utána hamar éhesek leszünk, akár egy újabb nyalánkságra is.

100 gramm mogyorós csoki kalóriatartalma kb. 500-600 kalória között van, ami az átlagos napi energiafelhasználásunk kb. 1/3-a, ha aznap semmit nem mozgunk. Tehát naponta kb. 3 csokit ehetnénk meg, hogy a kalóriamérlegünk még egyensúlyban legyen. Azonban ha mozgunk, akkor ezt a 3 csokinyi kalóriamennyiséget egy átlagos ütemű futással kb. 4-5 óra alatt lehetne lemozogni, egy kényelmes kerékpározással pedig 8-9 óra alatt. Ha fel lenne tüntetve a csomagolásra, hogy egy-egy csoki kalória mennyiségének elfogyasztásához mennyit kellene futnunk, mindenki meggondolná magát a boltban.

Gabonafélék vs. mozgás

A gabonafélék nélkülözhetetlenek a napi étkezésünkben. Nem feltétlenül azért, mert szükségünk van a szénhidrátokra, hanem az étkezési hagyományaink sem engedik meg ezek elkerülését, akár kenyérfélékről, akár tésztákról, köretekről, akár egyéb lisztekkel készült ételekről is van szó.

A sima búzaliszt 100 grammja kb. 370 kalóriát tartalmaz. Ez a 100 grammnyi liszt nagyjából egy fél pizzának felel meg (persze feltétek nélkül), egy átlagos boltban vásárolt zsömléből pedig kb. 5 db-nak (itt szintén nem számoljuk az extra adalékanyagokat). Ennek a 100 grammnak elégetéséhez elég kb. 3/4 óra közepes futás, vagy kb. 1 óra kényelmes kerékpározás. Annak ellenére, hogy a fehér liszt lecserélése teljes kiőrlésű lisztre erősen ajánlott, az édességekhez képest máris jobban hangzik az, hogy a mogyorós csoki helyett ehetünk egy fél pizzát és még csak futnunk sem kell annyit, hogy a kalórát lemozogjuk. Ráadásul a fél pizza sokkal tovább kitart, mint egy csoki.

100 grammnyi sima fehér rizs is nagyjából ennyi kalóriát tartalmaz, tehát ha köretként a literes rizses zacskó 1/10-ét főzzük meg, máris tudjuk, hogy az mennyi kalóriának felel meg. Persze a húst itt sem számoljuk hozzá, se a többi, asztalra kerülő finomságot.

Állati termékek vs. mozgás

Az állati eredetű élelmiszerekkel kicsit könnyebb helyzetben vagyunk, ugyanis ezek leginkább fehérjék, amelyek sejtjeink felépítéséhez szükségesek. Ezek a tápanyagok nem zsírként raktározódnak el, mint a szénhidrátok, ráadásul kalóriatartalmuk is sokkal kedvezőbb. Ugyanakkor fontos, hogy a napi kalóriabevitelhez ezekkel is számolnunk kell.

A borjúhús, a csirkemell és a pulykamell nagyjából azonos kalóriaértéken mozog, 100 grammban mindössze kb. 110 kalóriával. Ez a liszt kalóriatartalmának 1/3-a, ráadásul sokkal jobban laktat és nem ürül ki hamar az emésztőrendszerünkből. 1 szelet átlagos natúr csirkemell kb. 200 gramm, így kiszámolható, hogyha naponta 2 szeletet eszünk meg belőle, akkor az majdnem 1 óra futásnak felel meg, normál tempójú kerékpározásból pedig nem egészen egy óra kellene ennek lemozgásához.
Mása helyzet a sajtokkal, ugyanis 100 grammnyi trappista sajt elégetéséhez ugyanannyit kell futnunk, mint 400 gramm csirkemell esetén.

Ha lusta vagy, akkor zöldséget, és gyümölcsöt fogyassz!

Nem hiába hagytuk a végére ezt a témát, ugyanis itt már nagy különbségek tapasztalhatóak, természetesen ezen tápanyagok előnyére válva. 100 gramm brokkoli mindösszesen 24 kalória energiát tartalmaz, ami 1/20-a ugyanennyi mennyiségű csokihoz képest. 5 perc futással elégethető, kerékpárnál pedig elég csak felkészülnünk a tekerésre és már el is égettük a kalóriákat. Ezen felül rosttartalma magasabb, ezért emésztésünket is megkönnyíti. Burgonyánál ugyanezen mennyiség 85 kalóriát tartalmaz, ami a brokkolihoz képest sok, ugyanakkor a liszttel összehasonlítva még mindig sokkal jobb számokat mutat a kalória adatbázis.

Az alma 100 grammja 30, a banáné pedig 110 kalória energiát tartalmaz, így könnyen kiszámolható, hogy 100 gramm csoki helyett 18 db. almát, vagy 5 db. banánt elfogyasztva ugyanazt az eredményt kapjuk.

Összegezve tehát egy példán keresztül kijelenthetjük, hogy 1 óra futáshoz vagy kb. 80 gramm csokit, vagy kb. 6 db. zsemlét, vagy 4 szelet csirkemellet, vagy éppen 1,5 kg brokkolit fogyaszthatunk el.

Felhasznált kalória adatbázisok:

http://www.fogyas.info/kaloriaegetes-kalkulator_kaloriaegetes_mozgassal.php
http://www.fogyas.info/tapanyag-kaloria-energia-tablazat_kcal-kalkulator.php

Tetszett a kalóriaszámoló cikkünk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön