cisztás fibrózis
Egészségmagazin.com   |   2015.07.16.

Remény a cisztás fibrózis kezelésére

A cisztás fibrózis egy igen komoly következményekkel járó örökletes betegség, ami legtöbb esetben a tüdő működését érinti. Egy nemrég végzett kutatást eredményei reményt adhatnak az eddig kezelhetetlennek bizonyult betegség orvoslására.

reklám vége

Mi az a cisztás fribrózis?

A cisztás fibrózis (CF) egy genetikai betegség, amely általában a tüdőt és az emésztőrendszert érinti.

A sejtmembránban elhelyezkedő kloridcsatorna működését szabályozó fehérje létrejöttéért felelős a hetedik kromoszóma, amelynek károsodása okozza a problémát. Ez a külső elválasztású mirigyek kóros váladéktermelését eredményezi. Ennek megnyilvánulása, hogy a termelődő nyák a normálisnál sűrűbb, ami súlyos légúti és emésztőszervi szövődményeket okozhat.

A CF a családon belül akár generációkon keresztül rejtve maradhat, ugyanis csak akkor jelenik meg a betegség, ha mind a két szülő hordozza a hibás génszakaszt. Ezzel együtt Európában ez a legelterjedtebb monogénesen öröklődő betegség, gyakorisága 1/2500. A probléma megjelenéséről továbbá elmondható, hogy a fehérbőrűek esetében gyakran, a fekete bőrűekében kevésbé, míg az ázsiaiak körében szinte egyáltalán nem fordul elő.

A betegség tünetei

Ahol nyáktermelő mirigy található, ott bárhol megjelenhetnek a CF tünetei.

A bőr saját védekezési rendszerét gátolhatja a verejték besűrűsödése, aminek következtében gyakran kialakulhatnak gyulladások, bőrszárazság, valamint a testtömeghez képest nagyobb mennyiségű só távozása.

Az orrjáratokban és melléküregekben lévő nagy mennyiségű váladék táptalajt biztosít a különböző fertőzéseknek, és megnöveli a nyálkahártya-elváltozások (polipok) kialakulásának valószínűségét.

A leggyakrabban érintett terület a tüdő, amelyen születéskor még nem érzékelhető semmilyen elváltozás. Az idő múlásával a sűrű nyák folyamatosan csökkenti az aktív légzőfelületet, ami befolyásolja a gázcserét - ennek következménye az alacsonyabb véroxigén és a magasabb szén-dioxid szint. Ez a napi aktivitás csökkenéséhez vezethet, gyakran észlelhető továbbá a dobverőujjak tünete is. Ez azt jelenti, hogy a kéz- és/vagy lábujjak végei megnagyobbodnak, és a körömágynál a normális hajlási szög megszűnik.

Az epe és a hasnyál besűrűsödése felszívódási, táplálási, növekedési-fejlődési zavarokat okozhat. A sűrű nyák miatt mind a zsírok, mind a fehérjék és szénhidrátok felszívódásában probléma alakulhat ki. Ennek következtében nem kerül a szervezetbe megfelelő mennyiségű zsírban oldódó vitamin, ami hiánybetegségekhez vezethet. A belső-elválasztású hormonok termelődése is akadályoztatva van, ezért csökken az inzulin szint.

A cisztás fibrózis diagnózisa, kezelése

A betegség azonosítása több lépésből áll, amelynek során a különböző vizsgálatok segítségével pontos képet kaphatunk a kóros elváltozásokról.

A korai diagnózis és a pontos gondozási terv javíthatja az életkilátásokat és az életminőséget. Azonban a CF-es gyermekek többsége már újszülött korban meghal. Általában a túlélők fele megéli a húsz éves kort, ami a szűrővizsgálatok fejlődésének köszönhető, hiszen így már az enyhe, tünetszegény formákat is időben kezelhetik.

Bár a cisztás fibrózis nem gyógyítható, a tünetek kezelésének több formája van, amelyek alkalmazása segítheti a betegeket a hétköznapi életben. Létezik egy speciális gyógytorna, amely a megfelelő légző- és légzésstimuláló gyakorlatokkal segít a tüdőkapacitás karbantartásában. Emellett legtöbbször különböző gyógyszereket alkalmaznak, amelyek hígítják a sűrű nyákot. Sok esetben segít a kiegyensúlyozott, tápanyagban és kalóriában gazdag étrend, amely a csökkent felszívódás mellett is biztosítja a megfelelő tápanyag szervezetbe kerülését.

Egy nemrég készített vizsgálat eredményei pedig újabb reményre adnak okot, hiszen az ennek során alkalmazott nem virális génterápia pozitív eredményeket hozott.

Remény a javulásra

Az angol kutatás során 136 tizenkét éven felüli CF beteg gyermeket vizsgáltak meg, akiket egy éven keresztül különböző kezelésben részesítettek. A résztvevők egy része kipróbálta az újonnan kifejlesztett génterápiát, amelynek keretében a betegek különböző DNS molekulákat lélegeztek be, amelyek segítették a tüdő működését.

Az egy éves vizsgálat után a génterápiában résztvevők javulást mutattak a placebohoz képest. Bár ez a gyógyulás kis mértékű volt, a vizsgálat mégis bizonyítja, hogy a megfelelő dózisú és mértékű kezelés nagy hatással lehet a cisztás fibrózisra és megváltoztathatja a tüdő működését.

A kutatás vezetője elmondta, hogy közel húsz év alatt jutottak el a ma használt kezelések kifejlesztéséig, de tény, hogy még van hova fejlődni. Abban reménykednek, hogy a most kifejlesztett génterápiás módszer hozzájárul majd a CF betegek életkörülményeinek javulásához.

Bár a vizsgálat során javulást lehetett tapasztalni, a kutatók elmondták, hogy még van tennivaló mielőtt a kezelést alkalmazni lehetne - bizonyítani kell a hatásosságát és be kell állítani a megfelelő dózist. Úgyhogy még biztosan várni kell néhány évet a reménykeltő kezelés használatára.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön