glikémiás diéta
Egészségmagazin.com   |   2016.02.15.

Így hat rád a glikémiás (GI) diéta

Egy nemrég publikált kísérlet eredményei alapján a magas glikémiás index-szel rendelkező ételek komoly hatással lehetnek a szervezetre, akár még az autizmus tüneteit is erősíthetik. Az amerikai kutatócsoport egereken végzett kísérlete egyértelműen bizonyította, hogy a GI diétának erőteljes hatása van a fizikai és a mentális egészségre is.

reklám vége

A glikémiás index

A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-100 terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki, de ma már diéta gyanánt is használják.

A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben, arról azonban nem tájékoztat, hogy mennyi szénhidrát van egy adott élelmiszerben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak.

Ezzel szemben az ételek magas GI értéke gyorsan felszívódó szénhidrátokat jelez, melyek a vércukorszintet és az inzulinszintet egyaránt gyorsan megemelik. A gyors emelkedést gyors vércukorszint esés követ, amely éhségérzet formájában nyilvánul meg. A rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztott magas GI értékű élelmiszerek magas vérnyomást, magas triglicerid szintet, magas koleszterin szintet okozhatnak, illetve a szív- és érrendszeri betegségek egyéb rizikó faktorainak fokozódását is elősegíthetik.

Az élelmiszereket magas Gl (60-100), közepes Gl (40-59) és alacsony Gl (40 alatt) kategóriákba soroljuk. Az egészségünk megőrzése és a megfelelő testsúly elérése érdekében érdemes olyan ételeket választani, amelyek főleg az alacsony kategóriába tartoznak. Ezek főleg a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű tészták és kenyerek, valamint a zsírszegény tejtermékek és a keserű csoki. Ezzel együtt különösen javasolt a magas kategóriájúak, azaz a sült krumpli, a palacsinta, az édesített tejtermékek, a fehér rizs, a cukrok, szörpök kerülése.

Az előzetes feltételezések szerint a folyamatosan magas GI tartalmú ételek fogyasztása rossz hatással van az egészségre. Ezzel kapcsolatban végzett kísérletet Amerikában Pamela Maher és kutatócsoportja, amelynek eredményeit nemrég egy tanulmányban publikálták.

Glikémiás diéta kísérletek komoly eredménnyel

Köztudott tény, hogy a glikémiás index cukorbeteg emberek számára segítség a táplálkozásban. Azonban felmerül a kérdés, hogy esetleg kapcsolatba hozható-e az egészség más területével is - olvashatjuk a Medicalnewstoday.com bevezetőjében  Az egereken végzett kísérlet eredményei szerint a magas Gl tartalmú ételek fogyasztása elősegítheti az autizmus egyes tüneteit.

A vizsgálat célja annak megfigyelése volt, hogy a csökkentett cukoranyagcsere valóban autizmus-szerű tüneteket idéz-e elő a speciálisan tenyésztett egerek esetében. Ehhez kapcsolódott azaz előzetes ismeret, amely szerint a glikémiás diéta komoly pszichológiai hatással van az emberre, és vele együtt több másik élőlényre is.

A kísérlet során két csoportba osztották az állatokat, és azonos kalória mennyiség mellett az egyik alacsony, a másik magas Gl diétát kapott. Majd miután a kísérleti egerek újszülött kicsinyeit leválasztották az anyjukról, egy sor viselkedési és biokémiai tesztet végeztek el rajtuk.

A kutatók eredményei alapján a magas Gl étrendet kapott egerek az előzetes feltevések alapján valóban az autizmus tüneteit produkálták - például gyakran ismételtek cselekvéseket, amelyeknek látszólak nem volt célja; nem tudtak megfelelő szociális kapcsolatokat létrehozni.

Nem várt felfedezések a Gl diéta kutatásakor

A vizsgálat során további, nem várt eredményekre is bukkantak a kutatók, amelyek tovább árnyalják a magas Gl tartalmú ételek fogyasztásának negatív hatását, ugyanis az egerek agyában is figyeltek meg változásokat.

A másik csoporttal összehasonlítva a magas Gl indexű ételeket fogyasztók szervezetében kevesebb doublecortin fehérje (DCX) volt megtalálható, amely a neuronok továbbításáért felelős az agyban. Ezen kívül sokkal magasabb volt az aktivált immun sejtek száma, ami gyulladásra utalt. Továbbá a vérvételek bizonyították, hogy a magas Gl diéta az egerek bélműködésére is káros hatással volt.

A kutatás folytatása során a szakemberekből álló csapat a bélbaktériumokat és azoknak a neuronok fejlődésére gyakorolt hatását tervezik megvizsgálni. Emellett továbbra is figyelmet fordítanak majd a különleges étrendekre, és azoknak a szervezetet befolyásoló hatásaira.

A kísérlet jól bizonyítja, hogy az elfogyasztott ételek igen komoly hatással lehetnek a szervezetre. Rendkívül fontos tehát odafigyelni a megfelelő étrendre, ugyanis ennek figyelmen kívül hagyása akár az autizmus kockázatát is magában rejti.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön