önkontroll
Egészségmagazin.com   |   2015.07.19.

Rossz alvási szokások, kevesebb önkontroll

A személyes önkontroll nagyon fontos része az életnek, sok esetben járul hozzá egészségi állapotunkhoz, továbbá elengedhetetlen része az érzelmi intelligenciának is. Egy nemrég publikált tanulmány szerint, a rossz alvási szokások hatására csökken az önkontroll mértéke, ami nagyban befolyásolja a mindennapi döntéseinket.

reklám vége

Egy friss tanulmány szerint

A rossz alvási szokásoknak negatív hatása van önkontrollra, ami kockázatos lehet a az egyéni és szakmai életre nézve egyaránt - mondja a Clemson Egyetem kutatása. A vizsgálat eredményei szerint a kialvatlanság megnöveli az impulzív vágyak, a figyelmetlenség és a megkérdőjelezhető döntéshozatalok lehetőségét.

„Amikor az egymásnak ellentmondó vágyak és lehetőségek találkoznak, akkor az önkontroll teszi lehetővé az irányítás fenntartását" - mondta June Pilcher, a vizsgálat egyik vezetője. A kutatás feltérképezte, hogy hogyan kapcsolódnak össze az alvási szokások és az önkontroll, illetve, hogy ez a kettő miképp befolyásolja a személyek mindennapos tevékenységeit.

A rossz szokások, amelyek magukba foglalják a következetlen elalvási időt, illetve a nem megfelelő mennyiségű alvást, különböző egészségügyi problémákhoz vezethetnek. Ezek eredményeképp kialakulhat súlygyarapodás, magas vérnyomás, illetve különböző fertőzések. A vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy az alvásmegvonás nemcsak csökkenti az önkontrollt de növeli az ellenséges hozzáállást is - ami megnehezíti a munkahelyi és az otthoni életet egyaránt. Ezzel ellentétben a jobb alvás hozzájárul a megfelelő napi energiaszükséglethez, amelynek köszönhetően több nehéz döntés során is meg tudja állni valaki a helyét.

A mindennapi élet megannyi területét befolyásolja tehát a jobb alvás, mint például az önkontrollt. De mi is ez tulajdonképpen, és miért fontos része az életnek?

Az önkontroll

Az önkontroll - mint ahogy a neve mutatja - a saját cselekedeteink ellenőrzésére szolgáló képességünk. Ennek mértéke hatással van ránk, és ezáltal lényegében minden egyes tettünkre is. Más szóval önfegyelemnek is mondhatjuk, ami még jobban segít megérteni a fogalom igazi tartalmát, önmagunk fegyelmezését.

Agyunkban két olyan terület van, ami a cselekedeteinkért felelős. Az egyik a prefrontális lebeny, aminek a racionális döntéshozatalban, valamint az önkontrollban van szerepe. A másik az amigdala (halántéklebeny közepén), ami azokban a döntésekben játszik szerepet, amelyekben az érzelmek és az ösztönös viselkedés kerül előtérbe. Attól függően, hogy egy adott szituációban melyik döntéshozatali mechanizmusnak engedünkk, az agy megfelelő része aktiválódik, így kialakul az átgondolt vagy az ösztönös cselekvés. Mint az előzőekben ismertetett kutatás bizonyította, a kevés alvás hatására könnyebben viselkedünk ösztönösen, hiszen ebben az esetben csökken az önkontroll képessége.

Az önfegyelmezés hiánya

Aki nem tudatosítja magában tettei következményeit, akit nem érdekel, hogy milyen hatással van környezetére, az valószínűleg elégtelen önkontrollt gyakorol.

Azok az emberek, akik ezzel a „sémával" élnek, általában nem tanulnak az élettapasztalataikból, hanem idealizálják önmagukat. Általában nem kontrollálják a szükségleteiket, az impulzusaikat, az érzéseiket, hanem ezt rázúdítják a körülöttük élőkre. Ebből azonban rengeteg nehézség származhat, hiszen a nem átgondolt cselekedeteknek akár súlyosabb következményei is lehetnek.

Aki ebben az önfegyelem nélküli világban él, mindig azt teszi ami éppen jólesik neki. Ez elsőre szabadságnak tűnhet, azonban ezzel egy idő után valaki saját magával kerülhet ellentétbe, illetve senkinek nem tesz jót, ha válogatás nélkül kifejezi akár a legagresszívabb érzéseit is. Ezek az emberek azonban nem ismerik el saját felelősségüket, azt minden esetben másra hárítják. Egyúttal minden olyan munkát és tevékenységet is eltávolítanak maguktól, amik kitartást igényelhetnek, vagy amelynek során bizonyos önfegyelmet kellene tanúsítaniuk.

Mindezek miatt azok az emberek, akik nem gyakorolnak kellő önfegyelmet, könnyen függővé válhatnak (pl. alkohol, kábítószer), vagy egyik állásból a másikba kerülnek, míg végül saját magukat zárják ki a munka világából - és ezzel együtt a normális élet lehetőségéből.

Láthatjuk, hogy az önkontroll hiánya hosszú távon igen komoly következményekkel járhat, az egészségügyi gondokon túl életvezetési és magánéleti problémákat is eredményezhet. Éppen ezért minden lehetőséget meg kell ragadnunk az önfegyelem fejlesztésére, aminek egyik legkényelmesebb módja lehet a kellő mennyiségű és minőségű alvás.

Forrás: Medicalnewstoday.com



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön